Новини
Окръжен съд Варна

Варненският окръжен съд разгледа искане на Окръжна прокуратура – Варна за взимане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ на М. Б., привлечен в качеството на обвиняем за извършен на 27.05.2017г. грабеж при условията на опасен рецидив. Престъплението е станало в медицински кабинет, намиращ се на бул. «Цар Освободител» във Варна. Според обвинението предмет на грабежа са мобилен телефон, портфейл със сумата от 190 лв. и документи на лекаря.

Съдът прецени, че от събраните до момента доказателства по делото – разпити на свидетели, заключения на вещи лица и др. може да се направи обосновано предположение, че мъжът е извършил деянията, за които му е предявено обвинение. М.Б. има 4 предходни осъждания за престъпления от общ характер, две от които като непълнолетно лице. Деянието, за което е настоящето обвинение, е извършено в изпитателния срок на условно предсрочно освобождаване и съдът счита, че съществува реална опасност обвиняемият да извърши друго престъпление и да се укрие, за да избегне наказателно преследване.

Съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ и оказа на Окръжна прокуратура – Варна да назначи незабавно съдебно-психиатрична експертиза за лицето, която да установи дали може да носи наказателна отговорност и дали следва да остане в ареста.

Определението на ОС- Варна може да бъде обжалвано пред Апелативен съд.