Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

ss2

Точно преди 18 месеца отвори врати Центърът по медиация, реализиран съвместно от Окръжен и Районен съд във Варна. От началото на тази година са проведени 25 срещи по 29 дела на двете съдебни институции. Сключени са 8 споразумения по спорове за упражняване на родителски права, делби, разводи, частни наказателни дела и др.

От откриването на Центъра медиаторите са посредничили за разрешаването на спорове по общо 86 дела, като за година и половина са проведени точно 100 срещи. Сключените спогодби за периода са 23, което означава, че медиацията е ефективен способ за решаване на спорове за близо една трета от препратените за медиация съдебни дела (27%).

Центърът към съдебния район на Варна предоставя услугата безвъзмездно за спорещите в съда страни, а 19-те сертифицирани медиатори работят без заплащане.

По повод навършването на 1 година и половина от откриването на Центъра административните ръководители на Окръжен и Районен съд – Варна Марин Маринов и Ерна Якова - Павлова се срещнаха с част от медиаторите. По традиция на тези срещи, които се организират два пъти годишно, се споделят добри практики, обменят се идеи и предложения. Всички участници бяха запознати с постигнатите резултати от началото на годината, а административните ръководители на двете съдебни институции им благодариха за усилията и професионализма.