Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Състав на Окръжен съд – Варна призна Р. И. за виновен в това, че на 23.08.2015г., в гр. Варна, умишлено умъртвил зет си Н.И., поради което му налага наказание «Лишаване от свобода» за срок от 13 години, което да бъде изтърпяно при първоначален строг режим.  Зачита се времето, през което подсъдимият е бил задържан с мярка за неотклонение „Задържане под стража“, считано от 24.08.2015 г. до 25.04.2016 г.

Мъжът трябва да заплати на децата на пострадалия Н.И., чрез тяхната майка и законен представител В. И., сумите от по 200 000 лева за всеки един от тях, представляващи обезщетение за претърпените от тях неимуществени вреди в резултат на деянието, ведно със законната лихва, считано от деня на увреждането - 23.08.2015 г. Съдът го осъди да заплати и на родителите на Н.И. сумите от по 150 000 лева за всеки един от тях, представляващи обезщетение за претърпените от тях неимуществени вреди в резултат на деянието, ведно със законната лихва, както и направените от тях разноски за адвокатско възнаграждение.

Пред съда Р.И. заяви, че осъзнава вината си, но че не е извършил деянието умишлено. Действията му  били в отговор на проявена агресия от страна на зет му, която, според него, била провокация, свързана с бъдещо дело за упражняване на родителските права върху децата от брака му с дъщерята на подсъдимия. Мъжът поиска прошка от семейството на зет си и изказа съболезнования за загубата им. „Готов съм да изтърпя наказание за това, което извърших, но не за това, в което съм обвинен“, заяви Р.И. в последната си дума пред съда.

Присъдата може да се обжалва или протестира пред Апелативен съд гр. Варна в 15-дневен срок от днес.

В края на съдебното заседание бе потвърдена мярката за неотклонение „парична гаранция” на подсъдимия в размер на 20 000 лв.