Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Над 1500 студенти взеха участие в проекта „Младите и правосъдието“ през първата година от партньорството между Окръжен съд – Варна и катедра „Правни науки“ на Икономическия университет. Днес представители на двете институции взеха участие в заключителна работна среща, на която присъстваха и студенти от висшето училище.1s8s

Административният ръководител на Окръжен съд – Варна Марин Маринов сподели, че Денят на Европа – 9 май е изключително подходящ за отчитане на съвместната работа, тъй като проектът само по себе си показва ангажираността на институциите към образованието и професионалната реализация на младите хора в България и тяхната правна култура като граждани на Европа.

От името на академичното ръководство заместник –ректорът на ИУ проф. Веселин Хаджиев поздрави присъстващите магистрати от Окръжен съд – Варна и преподаватели по правни дисциплини.

В рамките на проекта през тази учебна година студенти от всички специалности на висшето училище присъстваха на 9 публични лекции на съдии от Окръжен съд - Варна, една от които на английски език, наблюдаваха 10 открити съдебни заседания и се включиха в организираните 20 посещения на съда, за да се запознаят с работата на съдебната администрация и магистратите. Проявите се популяризираха основно през социалните мрежи.

Проектът „Младите и правосъдието“ беше пилотен и за двете институции. Окръжен съд – Варна има дългогодишна практика с образователни проекти, насочени към младите хора в ученическа възраст, както и с участието на студенти, изучаващи право. Предизвиканият интерес към правната материя от страна на бъдещите икономисти мотивира последващи съвместни инициативи на катедра «Правни науки» и с други съдебни институции.

          Участниците в заключителната среща по проекта „Младите и правосъдието“ днес бяха единодушни, че след успешно реализираните инициативи с Окръжен съд – Варна в двата семестъра на учебната година са постигнати основните цели на проекта – повишаване на правната култура на младите хора и на тяхната осведоменост за работата на съда и за взаимодействието му с публичните институции.