Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Ученици от ПГГСД „Н. Хайтов“ пресъздадоха симулиран процес по гражданско дело с предмет – иск за развод и родителски права, с ментори – съдия Диана Стоянова и младши съдия Неделина Маринова от Окръжен съд – Варна.

1s

15 тийнейджъри влязоха в ролята на съдии, ищец и ответник с техните процесуални представители - адвокати, даваха показания като свидетели и вещи лица. По време на симулацията беше пресъздадено и изслушване на непълнолетно лице в „Синя стая“, специално създадена за щадящо изслушване – социален работник се срещна с детето, за което се води спор за родителски права, за да направи оценка за неговите потребности и родителския капацитет, след което даде становище в съдебна зала.

Казусът за симулирания процес бе подготвен от магистратите по реално гражданско дело, но съдебният акт бе изготвен от учениците, облекли тоги и влезли в ролята на съдебен състав, с помощта на младши съдия Маринова.

Младите съдии предоставиха родителски права по отношение на детето в полза на майката, определиха разширен режим на личен контакт на бащата и го осъдиха да плаща месечна издръжка в размер на 500 лева. Съдът предостави семейното жилище на майката, тъй като тя ще упражнява родителските права, като определи наем от 200 лева в полза на бащата.

Всички участници получиха удостоверения за участие в проекта „Час по правосъдие“ на Окръжен съд – Варна и Регионалното управление по образованието, Конституция на България и Конвенцията за защита правата на детето.

Със симулирания процес с участието на ученици от ПГГСД „Н. Хайтов“ завърши учебната 2016-2017 година по проект „Час по правосъдие“.