Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Окръжен съд – Варна призна А. А. от Варна за виновен за три извършени престъпления, като наказателното дело бе разгледано при условията на съкратено съдебно следствие - мъжът призна всички факти и обстоятелства, описани в обвинителния акт.

На 22.05.2016г., в района на ул."Дрин", А.А. отвлякъл 31-годишна жена, въоръжен с газов пистолет. След това противозаконно отнел нейния лек автомобил, без съгласието й, с намерение да го ползва, като отново употребил заплаха с газов пистолет. Последвала повреда на превозното средство на стойност и автомобилът е изоставено без надзор. На същата дата подсъдимият отнел чужди движими вещи - дамска чанта тип куфар, дамско портмоне, мобилен телефон и други вещи на обща стойност 1 568,66 лев, от владението на същата 31-годишна жена, с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това заплашване.

Мъжът получи наказания и за трите престъпления, като по закон съдът наложи на подсъдимия най-тежкото от тях. След намаляването му с 1/3 заради разглеждането на наказателното дело при съкратено съдебно следствие“, то е „лишаване от свобода“ за срок от 4 години и 8 месеца. Съдът взе предвид съдебното минало на А.А. и увеличи с ½ определеното общо най-тежко наказание. Подсъдимият ще търпи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 7 години при първоначален строг режим.

Окръжен съд – Варна групира наказанията, наложени с три присъди на Районен съд от 2014 година, като определя общо наказание от 1 година „лишаване от свобода“, което следва да се изтърпи при първоначален общ режим.

По делото на Окръжен съд – Варна А. А. трябва да заплати на пострадалата от престъпленията жена обезщетение за претърпените неимуществени вреди - сума в размер на 10 000 лева, ведно със законната лихва, считано от 22.05.2016 г. до окончателното изплащане на тази сума, като съдът отхвърли предявения граждански иск за разликата до 30 000 лв.

А.А. трябва да й заплати и 4244,68 лева обезщетение  за претърпените имуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от 22.05.2016 г. до окончателното изплащане на тази сума.

 Присъдата може да се обжалва или протестира пред Апелативен съд- Варна в 15-дневен срок от днес.