Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

smallИнститутът по социални дейности и практики организира обучение на екипи от Центъра за обществена подкрепа „По-добре бъдеще“ към фондация „Владиславово“, като част от него бе симулация на разпити на деца, свидетели или жертва на престъпление в „Синя стая“. В основата на подготовката на психолозите и социалните работници е спазването на минималните стандарти за правата, подкрепата и защитата на жертвите на престъпления, съгласно Директива 2012/29 на Европейския съюз.

В практическото участие в „Синя стая“ взеха участие 10 специалисти от Центъра за обществена подкрепа „По-добре бъдеще“, като чрез симулация на разпити те се обучаваха  в реална обстановка.

Специализираното помещение за провеждане на разпити на деца, свидетели или жертви на насилие във Варна е първата от изградените общо пет „сини стаи“, построени от българското правителство и финансирани от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. През 2015 г. Община-Варна, с решение на Общинския съвет, предостави на Окръжен съд Варна помещението за безвъзмездно ползване. „Синята стая“  бе открита на 11 април миналата година и до момента е използвана за разпити и изслушвания на деца във връзка с разследвания на полицията и по време на съдебно следствие. Най-често в нея се провеждат разпити на непълнолетни по граждански дела на Районен съд- Варна, но за последните 9 месеца е използвана от Окръжен, Апелативен съд и ОД на МВР - Варна.