Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд призна Ц.Г. от Варна за виновен в това, че на 05.06.2016 г. , в гр. Варна, при управление на моторно превозно средство, нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смъртта на 86-годишен мъж, като след деянието направил всичко, зависещо от него, за оказване помощ на пострадалия.

Наказателното дело се проведе в условията на съкратено съдебно следствие, при което подсъдимият се призна за виновен и изрази съжаление за стореното. Затова, съгласно разпоредбите на закона, присъдата му бе намалена с 1/3. Окръжен съд Варна определи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 години, отложено с 4-годишен изпитателен срок, както и наказание „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 3 години и 6 месеца.

Пътнотранспортното произшествие е станало около 08.30 часа на 5 юни. Подсъдимият е управлявал сметоизвозващ камион, движейки се на заден ход около 30-40 метра  по ул. "Народни Будители" в кв. "Аспарухово", в посока края на улицата, към казана за смет. По време на движението си назад, шофьорът забелязал на разстояние от около 2 метра зад дясната страна на превозното средство възрастен човек, който по същото време пресичал улицата с бавни крачки и с бастун. Ц.Г. спрял камиона, за да изчака стареца. Когато решил, че пешеходецът вече е стигнал до тротоара, продължил движението назад и го блъснал. След това спрял камиона и отишъл при пострадалия, който бил контактен и в съзнание. Мъжът се обадил на спешна помощ. По-късно през деня възрастният човек починал.

Присъдата на Окръжен съд спрямо Ц.Г. може да се обжалва или протестира пред Апелативен съд- Варна в 15-дневен срок.