Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

smal15 посещения на съдии от Окръжен съд Варна влязоха в учебната програма на осем варненски училища през първия учебен срок – СУ „Димчо Дебелянов“, ОУ „Кирил и Методий“, СУ „Св. Климент Охридски“, ОУ „Н. Вапцаров“, СУ „Неофит Бозвели“, СУ „Гео Милев“, СУ „Любен Каравелов“, СУУНЗ „Проф. д-р Иван Шишман“. 10 магистрати от трите отделения на съдебната институция гостуваха на различни класове, за да обсъдят с учениците теми, свързани с насилието, агресията, наркотиците и др. Тези срещи бяха организирани в рамките на образователната инициатива „Час по правосъдие“, която се реализира в партньорство с Регионалното управление на образованието – Варна и Районен съд, както и на образователната програма на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. 

smasm

В двата проекта се включиха съдиите Светла Даскалова, Светослава Колева, Ирена Петкова, Мария Христова, Яна Панева, Даниела Томова, Наталия Неделчева, Диана Стоянова, Марин Маринов, както и младши съдията Андон Вълков. Срещите бяха с представители на начален, основен и среден курс, като учениците проявиха интерес към различни теми. Най-малките, повлияни от филмите, бяха любопитни за домашния арест, условията в затвора и ограничителните заповеди. Седмокласниците се интересуваха от наказателната отговорност след като навършат 14-годишна възраст. Най-големите ученици, навършили пълнолетие, участваха в задълбочени дискусии, свързани с неизбежната отбрана и с отговорността зад волана.

Съдиите  представиха структурата на съдебната власт, работата на съда, разясняваха съдебните процедури. Акцент бяха правата на децата, задълженията и наказателната отговорност, която носят. Най-голям интерес предизвикаха конкретни казуси от съдебната практика, които бяха разисквани с по-големите ученици.

Образователната програма „Час по правосъдие“ се провежда за втора учебна година. През месец ноември бяха проведени две работни срещи между магистрати от Окръжен и Районен съд с експерти от Регионалното управление по образованието, след които бе създадена организация за обхващане на всичките 40 училища, които заявиха желание да се включат в програмата. Срещите с ученици, организирани двете съдебни институции, продължават през януари и в останалите варненски учебни заведения.

Стартира и учебната година по проекта  „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, в който партньор на съдебните институции във Варна е  СУ “Св. Климент Охридски“ във Варна. В рамките на този проект съдии от Окръжен съд Варна ще се срещат с бъдещи абитуриенти, за да разискват с тях въпроси, свързани с трудовото право и техните права и задължения на трудовия пазар. Първата среща бе проведена през месец декември.

До края на учебната година са предвидени още няколко прояви и по този проект, в които ще се включат и по-малките ученици – организиране на конкурс за детска рисунка и есе на тема, посветена на борбата срещу вербалното и физическо насилие. Децата ще се участват и в открити уроци по правни теми, ще посетят съда, за да се запознаят с работата на съдебната институция.

Целта на всички дейности по двата проекта е превенция срещу детската престъпност и проявите на агресия, както и за създаване на реални представи у младите хора за функционирането на съдебните институции.