Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Икономическият университет бе домакин на работна между преподаватели, съдии и студенти във връзка със закриването на първия семестър от съвместната работа на катедра „Правни науки“ към Икономическия университет- Варна и Окръжен съд Варна по образователния проект „Младите и правосъдието“.

2sВ срещата взеха участие административният ръководител на Окръжен съд Варна Марин Маринов, Мария Терзийска, заместник – председател на съдебната институция, Мария Христова, съдия в Търговско отделение, Яна Панева, съдия в Наказателно отделение, Ирена Петкова, съдия в Гражданско отделение и Анелия Бъчварова, съдебен администратор.

Като представител на академичното ръководство на Икономическия университет присъства проф.д-р Веселин Хаджиев, заместник-ректор по научно-изследователската работа. Домакин на проявата беше катедра „Правни науки“ и нейният ръководител доц. Андриана Андреева. Участваха още преподаватели по правни дисциплини, представители на други катедри във висшето училище.

След представянето на проявите по проекта в първите три месеца от учебната година бяха споделени впечатленията на участниците в проекта- преподаватели, съдии и студенти.

През първия семестър на учебната година студенти от различни икономически специалности посещаваха заседания по търговски и наказателни дела, участваха в срещи със съдии, както и в Деня на медиацията, организиран от Окръжен съд Варна. Младите хора разказаха за емоциите си, когато за първи път са влезли в съдебни зали и са видели, че правото не е толкова скучно, както в учебниците.

Според програмата на проекта „Младите и правосъдието“ освен посещения на дела и срещи със съдии, предстои организирането на тематична „Седмица на правото“ по повод 16 април, Ден на Търновската конституция. В Деня на отворените врати на Окръжен съд Варна ще се бъде организирано официално посещение на институцията и среща на съдии, преподаватели по право и студенти. Ще бъде организиран научен форум по актуален обществен въпрос в Икономически университет - Варна с участието на преподаватели, студенти и съдии. Студентите с интерес към научната работа ще могат да изготвят доклад в секция „Правни науки“ или да участват в Прегледа на студентско научно творчество по теми, свързани с разглежданите съдебни дела.

Проектът има за цел повишаване на правната култура на младите хора.