Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд уважи искането на Окръжна прокуратура – Варна за взимане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо гражданин на Литва с инициали Я. Ч.,хзадържан на 07.12. 2016 г. по обвинение за пране на пари.

Според събраните доказателства първоначално той изтеглил парична сума чрез нелегитимна транзакция по интернет от сметка на обществена институция, като тази сума е била прехвърлена в собствената му сметка. След това от банков клон е изтеглил 2000 лева и преди второ теглене с предварителна заявки,  бил задържан.

 

Съдът прецени, че въз основа на събраните до момента доказателства може да се направи основателно предположение да се подозира, че гражданинът на Литва е извършил деянието, за което е обвинен. По смисъла на закона това е тежко умишлено престъпление, което се наказва с „Лишаване от свобода“ за срок от 1 до 8 години. Лицето няма постоянно пребиваване в България, напуснал е хотела, в който е бил отседнал, и се е преместил в друг, където няма регистрация. Съдът смята, че ако не бъде задържан под стража има висока степен на опасност да извърши престъпление против правосъдието като заличаване на доказателства и/или въздействие на свидетели.

Затова съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“, като в случай на жалба определението може да бъде разгледано от Апелативен съд Варна на 13 декември, от 10 часа.