Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд отказа да предаде на съдебните власти в Кралство Белгия българския гражданин М. Й., обявен за международно издирване въз основа на Европейска заповед за арест (ЕЗАЕвропейска заповед за арест), издадена на 15.09.2016 год. от заместник на кралския прокурор в гр. Брюксел.

В ЕЗАЕвропейска заповед за арест е отразено, че е влязло в сила Решение на Изправителния съд на гр. Брюксел от 08.04.2016 г., с което му е наложено наказание „лишаване от свобода" за срок от 5 години за извършени три престъпления, сред които и трафик на хора.

Преди ден ОС- Варна взе мярка за неотклонение „задържане под стража" на исканото лице, за да обезпечи същинското производство по ЕЗАЕвропейска заповед за арест, но днес съдът констатира, че не са налице законните основания за задържане на лицето, тъй като съдебният акт не е влязъл в законна сила. На 13.01.2017 г. в Брюксел е насрочено съдебно заседание след внесена жалба срещу постановената първоинстанционна присъда. Българският гражданин заяви пред съда, че желае да се яви на насроченото заседание в Белгия.

След като състав на ОС-Варна отказа изпълнението на Европейската заповед за арест, със свое определение отмени наложената мярка за неотклонение „задържане под стража“, като лицето ще бъде освободено незабавно.

Определението може да бъде протестирано пред Апелативен съд- Варна в законовия срок.