Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд разгледа искане на Окръжна прокуратура – Варна за предаването на българския гражданин А.Д., обявен за международно издирване от съдебни власти на ФР Германия въз основа на Европейска заповед за арест. Тя е издадена на 02.03.2016 г. от Прокуратура - Берлин, ФР Германия.

Според съдържанието на ЕЗАЕвропейска заповед за арест причина за издирването на мъжа е извършено престъпление - притежание и разпространение на наркотични вещества, извършено през месец април, миналата година, в Берлин. За деянието, за което ще бъде разследван А.Д., в немското законодателство се предвижда наказание „Лишаване от свобода" с максимален срок до 15 години.

Съдът взе предвид, че молещата страна е предоставила необходимите гаранции, че в случай на определяне на наказание „лишаване от свобода“, лицето ще може да го изтърпи в родината си. Съдебният състав прецени, че за това престъпление не се изисква  проверка за "двойна наказуемост" по смисъла на Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест.

Съдебният състав на ВОСВарненски Окръжен съд постанови, че допуска предаването на лицето на германските власти, въз основа на Европейската заповед за арест, при спазване на принципа на особеността. Българският гражданин не се отказа от този принцип, който му гарантира, че ще бъде разследван само за престъплението, посочено в документа на молещата държава.

В съдебна зала стана известно, че срещу А.Д. е образувано бързо производство и за утре е насрочено съдебно заседание по наказателно дело в Районен съд – Варна. Той е обвинен за управление на МПС без шофьорска книжка. Съгласно разпоредбите на Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест предаването на едно лице не може да се извърши, докато не приключи висящо производство срещу него в родината му.

Като взе предвид всички предоставени факти в съдебното заседание ВОСВарненски Окръжен съд отложи фактическото предаване на мъжа до приключване на наказателното производство срещу него у нас с влязъл в сила съдебен акт.

Страните имат 5-дневен срок за жалба или протест.