Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

ВОСВарненски Окръжен съд отказа да уважи искането на защитата на  28-годишния Б. Исмаил за изменение на мярката му за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека. Той е привлечен в качеството на обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост при пътно-транспортно произшествие, шофирайки с превишена скорост. Съдът припомни, че в предходното дело са коментирани обстоятелствата, свързани с опасността да извърши престъпление, ако не бъде задържан, като в съдебното заседание днес не са представени нови факти. На 12 октомври друг състав на ВОСВарненски Окръжен съд е определил като най-подходяща мярка за неотклонение спрямо Б. Исмаил „задържане под стража“, която не е обжалвана пред Апелативен съд-Варна.

Държавното обвинение представи резултати от автотехническа експертиза, от която е видно, че управляваният от Исмаил автомобил е бил модицифиран, като съдът прие, че няма значение дали подобренията са направени от предишен собственик. Известно е, че мъжът се е снабдил с превозно средство, което вдига по-висока скорост от заложената при производството, след като е бил осъден за причиняване на смърт по непредпазливост на пътя. Затова, за съда няма нужда от други доказателства, за да направи извод, че съществува опасност да извърши престъпление, ако не бъде с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Действително, Исмаил е реабилитиран след предходното осъждане, но тези факти са ценени като характеристични данни. Само за няколко години като шофьор мъжът е отнел един човешки живот на пътя и има доказателства, от които да се направи обосновано предположение, че е причинил и още една смърт при катастрофа. Това е достатъчно за съда, за да приеме, че се касае за личност с изключително висока степен на обществена опасност. Затова в днешното съдебно заседание Окръжен съд – Варна потвърди мярка за неотклонение „задържане под стража“, като съдебния акт може да бъде обжалван в 3-дневен срок пред въззивна инстанция.