Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

За 1 година от създаването на Центъра по медиация към съдебния район на Окръжен съд Варна са подадени 55 заявления за медиация и са проведени 66 срещи. Сключени са 15 споразумения със спорещи в съда страни, 12 от които по дела на Районен съд и 3 – на Окръжен съд. 17 от срещите са приключили без споразумение, 7 медиации не са се състояли след подадени заявления, поради отказ на страните да се явят. По 7 дела предстои насрочване на втора среща.

Навършването на 1 година от откриването на Центъра по медиация към съдебния район на 11 ноември ще бъде отбелязано с Дeн на медиацията във Варна, организиран Окръжен съд, Районен съд, Центърът за разрешаване на спорове – София и Центърът за обучение на медиатори „Итера академи“- Варна. На откриването на Деня на медиацията в хотел „Черно море“ са поканени юристи, представители на местната и държавна власт, университетската общност, неправителствения сектор и бизнеса. За гостите и медиите ще бъде представена симулирана медиация по конкретен казус, с която ще бъде демонстрирано как протичат срещите между медиатори и спорещи страни.

По-късно през деня ръководствата на Окръжен съд  и Районен съд Варна  ще се срещнат с медиаторите на Центъра.

            Първата годишнина от откриването на Центъра по медиация към съдебния район на Окръжен съд Варна ще бъде отбелязана и с Ден на отворените врати. Между 13 и 17 часа координаторите на Центъра ще се срещат с граждани на три места:

Център по медиация- ул. „Ангел Кънчев" №12, ет. 4

Окръжен съд Варна – ет. 4, стая 410

Районен съд Варна – ет.5, стая 2

В деня на годишнината е насрочена ко-медиация по две търговски дела на Окръжен съд-Варна, с участието на двама медиатори и спорещите страни.

Всички прояви на 11 ноември са посветени на популяризиране на медиацията като способ за разрешаване на спорове извън съда, но и като средство за преодоляване на конфликти в образованието, здравеопазването, публичната сфера и бизнеса.

            Припомням, че услугите на Центъра по медиация към съдебния район на Окръжен съд Варна са безплатни за страните, които имат висящи дела в съдилищата от съдебния район на Варна, а медиаторите в Центъра работят безвъзмездно.