Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

P1010069 1small    P1010076 1small  

Окръжен съд – Варна беше домакин на традиционната годишна среща между магистрати и представители на образователната сфера по повод информационната кампания за повишаване правната култура на учениците. В срещата взеха участие административните ръководители на Окръжен съд и Районен съд Марин Маринов и Ерна Якова, заместник-кметът на Община Варна Тодор Иванов, директорът на Регионалното управление по образованието (РУО) Венцеслава Генова, както и Ирена Радева, началник отдел в РУО – Варна. Преди да бъдат обсъдени предстоящите съвместни действия административните ръководители на двете съдебни институции направиха отчет за участието на варненските съдии в образователните проекти „Час по правосъдие“ и Пилотната образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

„Час по правосъдие“ бе съвместна инициатива на двете съдебни институции и Регионалното управление по образованието във Варна.

Пилотната образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ е съвместен проект на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието, който наскоро бе подновен за нов 5-годишен срок.

През миналата учебна година Окръжен съд-Варна участва и в съвместен проект на Областния съвет на Български Червен кръст и ОД на МВР, финансиран от дирекция „Превенции“ на Община Варна.

Според административния ръководител на Окръжен съд- Варна Марин Маринов част от проблемите, които гражданите виждат в съдебната система, са образователни. Той допълни, че хората нямат реалистични очаквания от съда и срещите на съдии с ученици имат за цел да повишат правната култура още в най-млада възраст.

За 5 години 3000 деца от пети до единадесети клас са влезли в съдебните зали и са добили реална представа за институцията по време на традиционните петъчни срещи с ученици, разказа административният ръководител на Районен съд – Варна Ерна Якова. Продължават и срещите на ученици от Варна с районните съдии в Дните на отворените врати през месец април.

Венцеслава Генова, директор на РУО – Варна разказа за обратната връзка от срещите между ученици и магистрати през миналата година и резултатността от съвместните действия на Регионалното управление по образованието и съдебните институции. Госпожа Генова коментира наболелите проблеми, свързани с насилието в тийнейджърска възраст, което е максимално ограничено в училищата. То се проявява извън училищния двор и често институциите научават късно, за да реагират, защото комуникацията се осъществява предимно в социалните мрежи.

В срещата участва и директорът на СУ „Св. Климент Охридски“- Варна Петко Петков, като представител на училище-партньор по един от образователните проекти. Той сподели успешни практики в неговото училище за повишаване информираността на учениците по правни теми и направи конкретни предложения, които могат да бъдат реализирани през настоящата година.

Заместник-кметът на Община Варна Тодор Иванов, който е и председател на общинските комисии, занимаващи се с превенция на детската престъпност, обеща пълно съдействие на община Варна за осъществяването на образователните проекти.

В края на работната среща бе взето решение до края на месец ноември да бъде поискана, събрана и анализирана информацията от варненските училища за подходящите за дискутиране правни теми. След това ще бъде направен график за посещения на съдии в училищата и на ученици в съдебните институции. На втора работна среща ще бъдат обсъдени всички действия пред настоящата учебна година и конкретните ангажименти на всяка институция в осъществяването им.

Главната цел отново ще бъде превенция на детската престъпност и повишаване правната култура на тийнейджърите.