Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд уважи искането на Окръжна прокуратура – Варна и взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на турския гражданин  Сефер О., задържан у нас преди два месеца, до приключване на същинското производство по екстрадиция.

Той е обявен за международно издирване по искане на турските власти за изтърпяване на присъда на Четвърти Висш Наказателния съд в гр. Измир, Република Турция от 23.10.2009 г. Мъжът е осъден за измама и му е наложено наказание „лишаване от свобода" за срок от 2 години 4 месеца и 24 дни.

Деянието е извършено от  Сефер О.  в периода 01.04.2002 г. - 30.04.2002 г. и наказателното преследване за него не е погасено по давност. За него не е предвидено смъртно наказание, като и същото не се счита за политическо от Република България. Престъплението дава основание за екстрадиция съгласно Европейската конвенция, тъй като се наказва по законите на молещата и на замолената страна с „лишаване от свобода" за максимален срок най-малко една година.

Оригиналът на молбата за екстрадиция, съобразно изискванията на Европейската конвенция за екстрадиция, е постъпил вчера в Окръжна прокуратура – Варна.

В съдебната зала 60-годишният мъж се оплака от влошено здравословно състояние, но съдът прецени, че няма медицински доказателства, че не може да остане в ареста до приключване на производството по екстрадиция.

Взетата от ВОСВарненски Окръжен съд мярка за неотклонение „задържане под стража“ може да бъде обжалвана или протестирана в 3-дневен срок пред Апелативния съд.