Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Студенти от Икономически университет – Варна (ИУ) се срещнаха с ръководството на Окръжен съд Варна (ВОСВарненски Окръжен съд) и със съдии от Наказателното и Търговското отделение на ВОСВарненски Окръжен съд.

  small4small5

Запознаването с работата на съдебната институция е част от практическите аспекти на обучението по правни дисциплини във висшето учебно заведение. Дейностите са по образователния проект на Окръжен съд Варна „Младите и правосъдието“, в който тази година се включи и катедра „Правни науки“  на Икономическия университет. С включването на студенти програмата разшири възрастовата граница на участниците, като магистратите ще се срещат не само с ученици от варненските училища, но и със студенти.

Месец преди началото на зимния семестър на академичната 2016/2017 г. бе подписан договор между ИУ – Варна и ВОСВарненски Окръжен съд за съвместни дейности, които да повишат правната култура и познания на младите хора, изучаващи икономически специалности. В часовете за упражнения по правни дисциплини студентите ще имат възможност да присъстват на съдебни заседания в Окръжен съд Варна, да следят различните типове дела през семестъра и да ги обсъждат с ръководител на семинарните занятия. Преките впечатления от работата на съда ще бъдат поводи за дебати по юридически теми, които ще провокират студентите-икономисти и за научни разработки. Ще им бъде дадена възможност за изготвянето на доклад в секция „Правни науки“ и/или участие в преглед на студентско научно творчество по тема, свързана с разглежданите съдебни дела.

В рамките на проекта студентите ще се срещат с окръжни съдии, с които ще разискват правни теми от обществен интерес.  Предвидени са посещения на Окръжен съд Варна с цел запознаване с работата на съдебната администрация. Студентите, които проявяват интерес към медиацията като извънсъдебен способ за разрешаване на конфликти, ще се срещнат с медиаторите от Центъра по медиация към района на Окръжен съд Варна, по повод първата годишнина от неговото създаване, на 11 ноември.

Целта на всички активности по проекта „Младите и правосъдието“ е по-добро познаване на съдебната система и българското законодателство, като правната грамотност, получена в студентските години, ще бъде добра основа за бъдещата професионална реализация на студентите от Икономическия университет – Варна.

Първата група студенти, с които откриваме началото на учебната година по проекта „Младите и правосъдието“, бяха от специалностите „Публична администрация“ и „Мениджмънт на човешките ресурси“ – магистърско обучение на Икономическия университет - Варна.