Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд разгледа три искания за определяне на постоянна мярка за неотклонение спрямо варненци, задържани при полицейската операция в края на миналата седмица и привлечени като обвиняеми на 15 октомври. За двама от тях има събрани доказателства, че разпространяват наркотични вещества.

30-годишният Александър Б. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на 14 октомври без надлежно разрешително държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества - тежко умишлено престъпление по смисъла на НК. След претърсване и изземване в дома му са открити 17,64 грама кокаин и 3,81 грама марихуана, както и електронна везна със следи от кокаин, сочи експертната справка. Според събраните доказателства на същата дата той разпространил на друго лице 9,87 грама кокаин.

Съдът прецени, че има събрани достатъчно гласни и писмени доказателства, за да се направи обосновано предположение, че е извършил престъпленията, за които е обвинен. Според свидетелството му за съдимост Александър е осъждан многократно за различни престъпления. Последното изтърпяно наказание „лишаване от свобода“ е било за участие в организирана престъпна група, с присъда, влязла в сила през 2008 г. Предходните му осъждания не влияят на квалификацията на деянието, за което е обвинен сега, но имат стойност на характеристични данни и говорят за престъпните навици на младия мъж.

Въз основа на представените в съдебна зала доказателства ВОСВарненски Окръжен съд постанови, че най-адекватната мярка за неотклонение по отношение на Александър Б. е „задържане под стража“.

Взетата мярка за неотклонение спрямо 40-годишния Росен В. е „домашен арест“. На него е повдигнато обвинение за държане на наркотични вещества - 3,87 грама кокаин, закупен от друго лице за лична употреба. Престъплението, за което е привлечен като обвиняем, не е застрашавало трето лице, отбеляза съдът, както и че няма данни лицето да се укрие или да извърши престъпление.

Определената мярка за неотклонение „домашен арест“ ще се изпълнява на адреса на 40-годишния мъж в кв. Галата.

На съдебно заседание бе разгледано искането на Окръжната прокуратура – Варна за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 44-годишния Катерин К., от Варна, привлечен като обвиняем за държане на високорискови рискови наркотични вещества – амфитаминопроизводни, с общо нетно тегло 3,69 грама. Има свидетелски показания на няколко лица, които сочат, че са се снабдявали с кокаин от него. При първоначалните следствени действия Катерин е заявил, че е наркозависим и намерените наркотични вещества са за лична употреба. При извършените претърсвания и изземвания в дома му е намерена електронна везна, върху която, според експертната справка, има следи от кокаин. ВОСВарненски Окръжен съд счита, че има достатъчно доказателства, въз основа на които може да се направи обосновано предположение, че е извършил деянията, за които е обвинен.

Защитата на Катерин представи медицински документи за специфичното здравословно състояние на мъжа, както и за извършена операция, след която трябва да се полагат специални грижи, каквито не може да получи в ареста. ВОСВарненски Окръжен съд отбеляза, че има достатъчно данни, че и след претърпяната оперативна интервенция мъжът е продължил да продава кокаин, от което може да се направи извод, че съществува реална опасност да се укрие или извърши престъпление, ако остане на свобода. Съдът отбеляза, че при необходимост, докато е задържан под стража, може да получи медицинска помощ.

Катерин К. е многократно осъждан, реабилитиран към момента.

Съдът определи като най-адекватна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Съдебните актове може да бъдат протестирани или обжалвани пред Апелативен съд Варна, като в случай на жалба или протест е насрочено заседание за 25 октомври, от 10 часа.