Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Съдът уважи искането на Окръжна прокуратура – Варна за определяне на мярка за неотклонение спрямо 28-годишния Б. Исмаил, привлечен в качеството на обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост при пътно-транспортно произшествие. След като разгледа събраните до момента доказателства в досъдебното производство ВОСВарненски Окръжен съд прецени, че може да се направи  обосновано предположение, че е извършил деянието, за което е обвинен. Основания за това са свидетелските показания на лица, които описват пътно-транспортното произшествие, както и поведението на водача преди и по време на настъпването му. Обясненията на обвиняемия са идентични с разказаното от свидетелите, като той не отрича, че е причинил ПТП. Показанията се потвърждават и от  комплексната медицинска- автотехническата експертиза.

Съдът не намира, че съществува опасност задържаното лице да се укрие, с оглед на обстоятелството, че има постоянен адрес, но е реална опасността да извърши престъпление, ако не бъде задържан. Този извод се налага от справката му за съдимост и данните от МВР. През 2010 г. Исмаил е подписал споразумение за решаване на наказателно производство за същото деяние, като тогава наказанието е било „Лишаване от свобода“ за срок от 1 година и 6 месеца, отложени с 3-годишен изпитателен срок, както и лишаване от право да управлява МПС за срок от 2 години. Реабилитацията за това престъпление е настъпила на 18 февруари 2014 г.

Деянието, за което е обвинен сега, е извършено само две години след като е реабилитиран.

Има достатъчно данни и за извършени от него множество нарушения на Закона за движение по пътищата, основно за управляване на МПС с превишена скорост. За някои от тях му е издаден фиш, а за други издадени наказателни постановления. Съдът счита, че нито съдебния акт, нито административните наказания са постигнали целения ефект – превъзпитание на лицето и съобразяване на бъдещото му поведение със законите. Събраните данни говорят за упоритост и последователност в нарушенията на правилата за движение по пътищата. Затова ВОСВарненски Окръжен съд определи като най-подходяща мярка за неотклонение спрямо Б. Исмаил „задържане под стража“.

Срокът за обжалване или протест е 3-дневен, като е насрочено заседание в Апелативен съд Варна за 18 октомври, от 10 часа.