Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Студентите, изучаващи правни дисциплини в Икономическия университет- Варна, ще участват в общ проект на катедра „Правни науки“ към висшето училище и  Окръжен съд Варна  (ВОСВарненски Окръжен съд) под мотото „Младите и правосъдието“. Това е името на програмата, която обединява образователни проекти на съдебната институция, свързани с повишаване правната култура на младите хора. Досега всички инициативи обхващаха ученици от варненските училища, а с включването на студентите, възрастовата граница се вдига значително.

plakat Project Justice 2016

Месец преди началото на зимния семестър на академичната 2016/2017 г. бе подписан договор между ИУ – Варна и ВОСВарненски Окръжен съд за съвместни дейности, които да повишат правната култура и познания на студентите. Те ще имат възможност да присъстват на съдебни заседания в Окръжен съд Варна, да следят различните типове дела през семестъра и да ги обсъждат с ръководител на семинарните занятия по правни дисциплини. Преките впечатления от работата на съда ще бъдат поводи за дебати по юридически теми, които ще провокират студентите-икономисти и за научни разработки.

В рамките на проекта студентите ще се срещат с окръжни съдии, с които ще разискват правни теми от обществен интерес.  Предвидени са посещения на Окръжен съд Варна с цел запознаване с работата на съдебната администрация. Студентите, които проявяват интерес към медиацията като извънсъдебен способ за разрешаване на конфликти, ще се срещнат с медиаторите от Центъра по медиация към района на Окръжен съд Варна, по повод първата годишнина от неговото създаване.

Целта на всички активности в програмата „Младите и правосъдието“ е по-добро познаване на съдебната система и българското законодателство от младите хора , като правната грамотност, получена в студентските години, ще бъде добра основа за бъдещата професионална реализация на студентите от Икономическия университет – Варна.