Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд призна за виновен 53-годишния Любомир Крачунов от гр. Тервел за това, че на 19.09.2011 г., в гр. Варна, в качеството си на длъжностно лице - управител на търговско дружество „ЕФФЕКТ" ООД Варна, съзнателно сключил неизгодна сделка - договор за счетоводна услуга с фирма – изпълнител. Било уговорено, че при непредоставяне на необходимата документация на Изпълнителя, Възложителят дължи неустойка в размер на 200% от цената на услугата, като от тази клауза произлязла значителна вреда за предприятието „ЕФФЕКТ" ООД, в размер на 50 000 лева.

ВОСВарненски Окръжен съд постанови наказание „лишаване от свобода“ за срок от 6 месеца, отложено с 3-годишен изпитателен срок.

По силата на договор за управление от 19.03.2008 г. Любомир Крачунов изпълнявал длъжността управител на „Еффект" ООД Варна,  като дружеството се представлявало заедно и поотделно от двама управители – Крачунов и мажоритарния собственик Т. Димитров.

Съгласно обвинителния акт, през 2009 г. Крачунов бил отстранен от длъжност, а след съдебен процес – възстановен на нея. На 19.09.2011 г. бил сключен договор за извършване на проверка на счетоводството на „Еффект" ООД, въз основа на която да се изготви доклад за оценка на правилността на осчетоводяване според Националния Стандарт за финансов отчет на малките и средните предприятия. Съгласно договора възложителят трябва да заплати възнаграждение по 1000 лева за всеки проверяван месец, като на изпълнителя в определен срок бъде изпратена всичката необходима документация. Договорена била неустойка за неизпълнение на задълженията на всяка от страните - 50 000 лв.

С нотариално заверен констативен протокол от 03.10.2011 г. Крачунов, в качеството си на управител на „Еффект" ООД, потвърдил, че не е предал на поисканата документация за счетоводна проверка. Дружеството било осъдено да заплати на фирмата-изпълнител сумата от 50 000 лева, представляваща дължима неустойка по Договор за счетоводна услуга. Мажоритарният собственик на„Еффект" ООД „Еффект" ООД обжалвал в законоустановения срок, но Крачунов оттеглил жалбата на съуправителя си и неустойката останала дължима.

Присъдата на ВОСВарненски Окръжен съд може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок, считано от днес.