Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

 Варненският окръжен съд определи взимане на временна мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок от 60 дни по отношение на 44-годишния К. Николов от Варна, за да се осигури присъствието му в предстоящо производство по екстрадиция в САЩ.

Мъжът е първоначално задържан за срок до 72 часа, на основание Закона за екстрадиция и Европейската заповед за арест, както и на Договора за екстрадиция между правителството на Република България и правителството на САЩ. Този договор, в сила от 21.05.2009 г., урежда временното задържане на български граждани при наличие на заповед за арест, издадена в САЩ.

На 08.09.2016 г. Съдът на Западен окръг на Пенсилвания - САЩ, издава заповед за арест на варненецът въз основа на проведено разследване на специален агент на ФБР. Николов се издирва за извършени банкова измама, заговор за измама, неоторизиран достъп в защитени компютри и престъпен заговор в Съединените американски щати. Те представляват престъпления по местното законодателство, наказуеми с „лишаване от свобода“ за различен срок, кореспондират и с престъпления, посочени в българския Наказателен кодекс. Варненският окръжен съд установи в съдебно заседание, че заповедта за арест е валидна, издадена е от компетентен орган, както и че има и декларирано намерение на съдебните власти на САЩ да искат екстрадицията на лицето.

ВОСВарненски Окръжен съд прецени, че е налице реална опасност, ако мярката за неотклонение бъде различна от „Задържане под стража", Николов да се укрие. С определянето на временна мярка за неотклонение „задържане под стража“ ще бъде подсигурена последваща екстрадиция в САЩ, след получаване на необходимите документи и спазването на процедурата в това производство.

Деянията, за които Николов се издирва, са извършени в периода от м. 04.2016г. до настоящия момент и наказателното преследване за тях не е погасено по давност, установи съдът. Не е предвидено смъртно наказание за тези престъпления и същите не се считат за политически от Република България.

За 20 септември е насрочено заседанието на Апелативен съд Варна, в случай на жалба или протест срещу определението на ВОСВарненски Окръжен съд днес.