Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд уважи искането на Окръжна прокуратура Варна за постановяване на временна мярка „задържане под стража“ за срок от 40 дни на Квиетинскас  Р., гражданин на Литва. 30-годишният мъж се издирва за доизтърпяване на наказание „лишаване от свобода", наложено му от съд в Република Турция за държане на високорисково наркотично вещество-морфин с тегло 2799 грама и опит за трафик на наркотични вещества и стимуланти. Деянието е осъществено в края на 2009 г., като на мъжа е наложено наказание „лишаване от свобода" за срок от 3 години, 1 месец и 15 дни, както и глоба. Неизтърпяната част от наказанието е 4 месеца и 21 дни. Квиетинскас Р. е задържан на Летище Варна преди да отлети за Вилнюс.

Деянието, за което е осъден гражданинът на Литва, е престъпление и по българския Наказателен кодекс, наказуемо с „лишаване от свобода" от 10 до 15 години, за него не е предвидено смъртно наказание и същото не се счита за политическо.

Съдът прецени, че са налице формалните предпоставки за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок от 40 дни – валидна заповед да арест, издадена от компетентен орган - прокуратурата в Мугла, Турция, заявено желание от турската страна да поиска екстрадицията на мъжа, както и спазена процедура по Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест.

Тъй като 30-годишният мъж няма постоянно жителство в България, нито доходи, може да се направи извод, че съществува реална опасност, ако мярката за неотклонение бъде различна от „задържане под стража", да се укрие.  Предвид това, съдът определи взимане на временна мярка за задържане под стража за срок от 40 дни, която може да се обжалва пред Апелативен съд Варна на 7 септември, от 10 часа.