Новини
Окръжен съд Варна

ВОСВарненски Окръжен съд определи най- тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Анита Желева /Анита Мейзер/, привлечена като обвиняема за извършване на две деяния - за причиняване на смърт по непредпазливост на съпруга  си Н.Д. чрез умишлено нанасяне на средна телесна повреда и за предлагане на подкуп на длъжностно лице.

Днес тя е привлечена като обвиняема и за друго престъпление - предлагане на подкуп на полицейски служител в размер на 30 000 евро, за да не изпълни задълженията си по служба - да задържи лице, за което има данни, че е извършило престъпление. В съдебната зала стана известно, че 52-годишната жена е намекнала, че е в състояние да заплати, за да не се разгласява случилото се, още при подаване на сигнала за смъртта на съпруга си до полицията. Това престъпление, за което е привлечена като обвиняема, е тежко умишлено и от общ характер, като за него е предвидено наказание „лишаване от свобода“ до 10 години, както и глоба до 10 000 лева.

Съдът прецени, въз основа събраните до момента гласни и писмени доказателства, че може да се направи обосновано предположение, че Желева е автор и за двете деяния. Тя не е осъждана, няма криминални регистрации, които да утежнят нейното процесуално положение. Същевременно има достатъчно данни, че обвиняемата  пребивава продължително време в чужбина и макар, че притежава жилище в гр. Варна, не пребивава постоянно в България. Желева е с двойно гражданство, но въпреки проведените оперативни и следствени действия в дома й е намерен само българския паспорт. Наличието на издаден в САЩ документ за самоличност, който обаче не е намерен и иззет, ще й осигури възможност безпрепятствено да напусне страната, смята съдът.

Фактът, че второто престъпно деяние е извършено непосредствено след първото, за което е обвинена, е индикация, че 52-годишната жена е готова на всичко, включително и да извърши престъпление, за да избегне наказателно преследване, прави извод съдът. Затова е налице е и втората предпоставка за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ – съществуваща реална опасност, ако обвиняемата е на свобода, да се укрие и да извърши друго престъпление от общ характер.

„Аз съм невинна. Обичах съпруга си“ - заяви Анита Желева пред съда и обясни различните си твърдения, касаещи смъртта на съпруга й, с притеснението си от коментара на медиите.

Определената от ВОСВарненски Окръжен съд мярка за неотклонение „задържане под стража“ може да бъде обжалвана пред Апелативния съд Варна в тридневен срок от днес.