Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд остави без уважение искането на Окръжна прокуратура - Варна за определяне на временна мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок от 40 дни по отношение на немския гражданин Фридрих Майер, с цел изпълнение на екстрадиционна процедура. Лице с неговите паспортни данни е издирвано в Молдова за извършена имотна злоупотреба в особено големи размери, в периода 29.03.2004 г. - 03.04.2006 г. Според Наказателния кодекс на Република Молдова за това деяние се предвижда наказание до 25 години.

38-годишният мъж е бил задържан на ГКПП Аерогара Варна за 72 часа, съгласно разпоредбите на Европейската конвенция за екстрадиция.

Пред съда Майер заяви, че от 2006 година досега е пътувал до Австралия, Канада и Европа, многократно е влизал и излизал от България и никога не е имал проблеми с властите. Според защитата му се касае за кражба на идентичност, тъй като данните в паспорта съвпадат с тези на издирваното в Молдова лице.

Съдът установи, че са изпълнени изискванията на Европейската конвенция за екстрадиция – налична е валидна съдебна заповед за задържане, издадена на 13.01.2009 г. Декларирано е категоричното намерение на съдебните власти на Република Молдова да искат екстрадицията на немския гражданин. Налице е и двойната наказуемост – и по българското законодателство деянието се наказва с „Лишаване от свобода" за срок над една година. В този смисъл са изпълнени формалните предпоставки за временно задържане. Освен това Майер няма постоянно или временно местожителство у нас, нито статут на постоянно или временно пребиваващ чужденец в страната.

От друга страна, съдът се запозна с изготвените експертни справки по делото. Специалистът, който сравнява снимката на мъжа, издирван от Интерпол, с предоставената снимка от паспорта на задържания германски гражданин, заключава, че не може по категоричен начин да установи, че двете лица са идентични, тъй като имат различни външни белези и пропорции на лицето. При потърсената допълнителна информация от Интерпол Кишинев става ясно, че те не разполагат с друга снимка и/или пръстовите отпечатъци на издирваното лице.

Според съда не може да се направи обосновано предположение, че мъжът, задържан във Варна, е същият, когото издирват в Молдова. Затова ВОСВарненски Окръжен съд остави без уважение искането на Окръжна прокуратура за вземане на мярка „временно задържане“ или друга мярка за процесуална принуда спрямо Фридрих Майер. На 26 юли от 10 часа е насрочено заседание в Апелативния съд Варна в случай на жалба или протест.