Новини
Окръжен съд Варна

Окръжен съд Варна даде ход на наказателното дело срещу Виктор Панайотов, на 34 г., от Варна, обвинен, че на 28 ноември миналата година умишлено умъртвил Мартин Кателиев, като убийството е извършено с особена жестокост. За съдебното заседание днес бяха призовани 25 свидетели. След отправено искане на защитата на подсъдимия за съкратено съдебно следствие, някои от тях няма да бъдат разпитвани, а ще се ползват показанията им, дадени в досъдебното производство.

Съдебният състав прие за съвместно разглеждане гражданския иск, предявен от родителите на пострадалия Мартин, в размер на по 130 000 лева за всеки един от тях – обезщетение за неимуществени вреди, считано от датата на деянието (28.11.2015 г.), до окончателното им изплащане, ведно със законната лихва. Златина и Тодор Кателиеви бяха конституирани като частни обвинители и граждански ищци.

След прочитане на обвинителния акт подсъдимият Панайотов се възползва от правото си да даде обяснения. Той изрази съжаление и изказа съболезнования към близките на пострадалия, но заяви, че не се признава за виновен по обвинението, което му е повдигнато. 34-годишният мъж заяви, че досега не е давал обяснения, макар че е имал намерение, тъй като счита, че в досъдебното производство са били нарушени правата му и не му е осигурено присъствие на адвокат по време на двете разпознавания,  в които е участвал. „Заради действията на прокурора загубих доверие в разследващите органи“, заяви в съдебната зала Панайотов.

Той сподели пред съда и свое несъгласие, че адвокат Юлиян Георгиев ще представлява интересите на родителите на пострадалия. Същият бил негов защитник по три наказателни дела в миналото и „имал лична информация, която може да използва срещу интересите му“ в настоящото производство. След това подсъдимият разказа своята версия за случилото се в детската градина в девненския квартал „Повеляново“: „Ако не ми бяха изкарали нож и животът ми не беше застрашен, нямаше да се случи това“, заяви Виктор Панайотов, определяйки действията си като самоотбрана. Според разказа му, ножът бил в ръцете на пострадалия, а по време на схватката той успял да му го отнеме, след което, размахвайки го във въздуха, се е отбранявал от юмруците на Мартин и неговия приятел. Ден след сбиването сам изхвърлил дрехите си и ножа, преоблякъл се и отишъл в районното управление, за да даде обяснения.

Съдебното заседание продължава и в следобедните часове с разпит на останалите призовани свидетели, а утре – и на вещите лица.