Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд призна 36-годишния Савин Константин, жител на румънския град Констанца, за виновен за това, че на 17.03.2015 год. в с. Кичево, Варненска област, при управление на автобус с румънска регистрация, нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смъртта на Я.М. Присъденото наказание е „лишаване от свобода“ за срок от 1 година, отложено с 3-годишен изпитателен срок, както и „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 1 година.

Савин Константин работил като водач на автобус и в деня на катастрофата той шофирал по маршрут от Констанца, Румъния до Истанбул, Турция. Между 20,30 часа и 21,00 часа подсъдимият навлязъл в с. Кичево със скорост на движение 97-98 км/ч, с изключена предавка на скоростната кутия, при разрешена за населено място скорост от  50 км/ч.  По същото време в лентата за насрещно движение Я. М., шофьор на лек автомобил, предприел маневра за изпреварване на движеща се пред него кола. Тогава  навлязъл в лентата на автобуса, управлявания от Константин. Румънският шофьор подал няколкократно светлинен сигнал с фаровете, превключвайки от къси на дълги светлини и предприел плавно намаление на скоростта. Независимо от тези действия последвал удар между двете превозни средства, като скоростта на движение на автобуса при сблъсъка била 51, 6 км/ч, а на автомобила - около 73,3 км/ч. Вследствие на пътно-транспортното произшествие водачът на лекия автомобил починал на място. При аутопсията на Я. М. е установено наличие на алкохол в кръвта му в размер на 4,5 промила, а в урината - в размер на 5,2 промила.

Заседанието се проведе в условията на съкратено съдебно следствие, при което подсъдимият Константин призна фактите и обстоятелствата в обвинителния акт и отказа да се събират нови в съда. ВОСВарненски Окръжен съд го осъди да плати обезщетения по 15 000 лева на двамата граждански ищци, наследници на Я.М., за причинени неимуществени вреди, считано от 17 март 2015 г., до окончателно изплащане на сумата, като отхвърли гражданските им искове в частта до 30 000 лева като недоказани по размер. Румънският гражданин ще заплати съдебните разноски, както и разноските на гражданските ищци и частни обвинители за процесуално представителство.

Присъдата на ВОСВарненски Окръжен съд може да бъде протестирана или обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативния съд.