Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

На свое заседание Окръжен съд Варна обсъди новите доказателства за влошеното здравословно състояние на Янко Костов, съден за разпространение на наркотични вещества в курорта „Златни пясъци“. Според становището на съдебния лекар мъжът трябва да бъде под лекарско наблюдение, тъй като страда от тежко кардиологично заболяване и е претърпял операция. След искане на защитата за изменение на мярката за неотклонение спрямо Костов съдът прецени коя ще бъде най-адекватната мярка, която да гарантира, че подсъдимият ще положи усилия да съхрани живота и здравето си. Тъй като домашният арест ще ограничи свободното му движение в случай на необходимост от незабавно лечение, ВОСВарненски Окръжен съд измени мярката за неотклонение от „задържане под стража“ в „подписка“ и му наложи забрана да напуска пределите на страната.

Съдът разгледа искане на защитата за изменение на мярката за неотклонение и на другия подсъдим в наказателното дело – Петър Борисов, който също е задържан от близо година. Съдебният състав припомни практиката на ВКСВърховен касационен съд, че задържането под стража не бива и не следва да се превръща в наказание. От началото на делото са събрани огромен обем доказателства и се чака само заключението на вещите лица по комплексната съдебно медицинска и психиатрична експертиза за състоянието на Янко Костов. Преди да насрочи следващото съдебно заседание за 4 юли от 9 часа ВОСВарненски Окръжен съд измени мярката за неотклонение и спрямо Борисов – от „задържане под стража“ в „домашен арест“, като също му наложи забрана да напуска пределите на страната.

41-годишният Янко Костов и 25-годишният Петър Борисов бяха задържани на 29 юли 2015 г. при нощна полицейска акция в курорта “Златни пясъци”. До момента по делото на първа инстанция бяха изслушани множество свидетели и вещи лица, сред които и чуждестранни туристи.

Изменените мерки за неотклонение спрямо двамата могат да бъдат обжалвани или протестирани пред Апелативния съд във Варна.