Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

След откриването на  „синя ста8я“ във Варна заместник-министърът на правосъдието Виргиния Мичева – Русева се срещна със специализираните съдии от Окръжен и Районен съд в града, които разглеждат дела с участието на деца. Варненските магистрати я запознаха с предмета на делата, които най-често разглеждат, а заместник-министърът коментира законодателните промени, които предстоят в областта на детското правосъдие. Тя изрази задоволство от ефективната работа на Окръжен и Районен съд Варна в областта на детското правосъдие от началото на проекта, в който те са пилотни съдилища, заедно с още 3 съдебни институции в страната.

От  октомври 2015 г. във ВОСВарненски Окръжен съд и ВРС работят специализирани съдии в гражданско и наказателно отделения, които разглеждат делата с участието на деца в качеството им на страни, свидетели, пострадали или извършители на престъпления. От октомври миналата година до края на месец март в Окръжен съд Варна има разгледани 68 броя такива дела. 50 от тях са по Семейния кодекс и по Закона за защита от домашно насилие. 8 са частните граждански дела. По две са въззивните наказателни и частни наказателни дела.

За същия период в Районен съд Варна са разгледани общо 161 дела с участието на деца - 132 граждански дела - от 5 състава и 29 наказателни дела - от 4 състава. Най-често съдебните казуси са по Закона за защита от домашно насилие, свързани с настаняване на деца извън семейството. 31 деца са участвали в наказателните производства в Районния съд в качеството им на свидетели, пострадали и подсъдими.