Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Заместник-м1инистърът на правосъдието Виргиния Мичева – Русева откри във Варна специализирано помещение за провеждане на разпити на деца, свидетели или жертви на насилие. Това е първата от изградените общо пет „сини стаи“, построени от българското правителство и финансирани от Българо-швейцарската програма за сътрудничество, в изпълнение на проект „Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на младежкото правосъдие“. Предстои откриването на такива помещения в Ямбол, Враца, Козлодуй и в Плевен.

 

 

 57

 

До сега има 14 сини стаи в страната, изградени от неправителствени организации, припомни на откриването във Варна заместник-министър Мичева- Русева. Председателят на Окръжен съд Варна Марин Маринов получи от нея специален плакет по повод откриването на първата „синя стая“, финансирана от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Той благодари на всички институции, съдействали за нейното реализиране. През 2015 г. Община Варна, с решение на Общинския съвет, предостави на Окръжен съд Варна помещението за безвъзмездно ползване.

На откриването на „синята стая“ във Варна присъстваха кметът на Варна Иван Портних, магистрати, представители на местната власт, полиция, прокуратура, Варненската адвокатска колегия, социалните служби в града.

Синята стая има две помещения с отделен вход, свързани с обща стена, част от която е с т.нар. венецианско стъкло. В едното помещение влизат децата и придружаващите ги психолози, педагози, социални работници, магистрати или други. Разпитът се наблюдава на монитор в другото помещение. "Синята стая" ще се ползва съвместно от съдии, прокурори, полициаи и служители на  Регионалната дирекция „Социално подпомагане”.