Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд даде ход на наказателното дело срещу Ангел Николов (на 25 г., от Кърджали), Красимир Димитров (на 23 г., от Ямбол) и Цветан Маринов (на 20 г., от Варна). Тримата мъже са обвинени като съизвършители в качеството им на длъжностни лица - служители на охранителна фирма за причиняване  смъртта на Нягол Петров, който се е намирал в безпомощно състояние, като деянието е извършено по особено мъчителен начин за убития, с особена жестокост и по хулигански подбуди.

Наказателното дело бе насрочено по реда на съкратеното съдебно следствие, като при това производство посъдимите и техните защитници могат да приемат всички събрани в досъдебното производство доказателства или само част от тях. Но, в съдебната зала бе направено искане от защитата производството да бъде разгледано по общия ред с проверка на всички представени от държавното обвинение до момента доказателства.

 

Жечка Димова, майка на Нягол Петров, бе конституирана като граждански ищец и частен обвинител. Съдът прие за съвместно разглеждане нейния граждански иск срещу всеки от тримата охранители в размер на по 150 000 лева за неимуществени вреди, настъпили в резултат на деянието, ведно със законната лихва.

Един от адвокатите поиска връщане на делото на фазата на досъдебното производство поради допуснати отстраними процесуални нарушения, но съдът отхвърли искането като неоснователно и даде ход на съдебното следствие с прочитане на обвинителния акт, след което тримата подсъдими не дадоха обяснения.

Според събраните в досъдебното производство доказателства Нягол Петров живеел в едно домакинство заедно с майка си Жечка Димова, с брат си Петър Петров и съпругата му във Варна. Имал тежко нараняване на дясната ръка и психично заболяване, което лекувал с медикаменти. Независимо от заболяванията, той полагал грижи за болната си майка. Често през деня се разхождал около и в сградите на Автогара-Варна и Гранд МОЛ.

Следващото съдебно заседание ще бъде проведено на 9 май, като на тази дата ще бъдат призовани всички свидетели и вещи лица.