Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

С 3 три осъдителни и 6 оправдателни присъди завърши наказателно дело за данъчни престъпления с 9 подсъдими в Окръжен съд Варна.

ВОСВарненски Окръжен съд призна за виновен Янко Янев (41 г.) за това, че през периода от 14.08.2006 г. до 14.02.2008 г., в условията на продължавано престъпление, лично и в качеството му на представляващ  „ЕВРО КОМЕРС  01” ЕООД, и чрез посредственото извършителство на Павлин Миланов, избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери  – ДДС в размер на 1 119 853,10 лева, приспадайки неследващ се данъчен кредит в посочения общ размер. Престъплението е извършено чрез потвърждаване на неистина в подадени пред ТДТърговско дружество на НАП Варна 8 броя справки-декларации по ЗДДС, както и чрез използване на неистински документи при представяне на информация пред органите по приходите.

Янко Янев бе признат за виновен и за това, че за периода от 06.10.2006 г. до 21.02.2007 г., при условията на продължавано престъпление, в качеството си на представляващ „ЕВРО КОМЕРС 01” ЕООД, чрез използването на документи с невярно съдържание (справки-декларации), както и на неистински документи (договори за парични заеми и договори за наеми) получил от държавния бюджет неследваща се парична сума в особено големи размери на обща стойност 639 103,76 лв., като средствата са възстановени с Акт за прихващане и възстановяване на ДДС.

Съдът му наложи най-тежкото от определените наказания  - „лишаване от свобода“ за срок от 2 години и 10 месеца, изпълнението на което се отлага с изпитателен срок от 5 години, считано от влизане на присъдата в сила. Янев е лишен от право да извършва търговска дейност за срок от 3 години.

Варненският окръжен съд призна за виновни в данъчни престъпления и 45-годишните Даниел Найденов и Ганчо Ганев от Варна. На 01.02.2007 г. в качеството си на длъжностни лица - инспектори по приходите в отдел „Оперативни проверки” при ТДТърговско дружество на НАП Варна, в съучастие като съизвършители, в кръга на службата си, съставили официални документи, в които удостоверили неверни обстоятелства. Съдът им наложи наказания „лишаване от свобода“ за срок от по 1 година, отложени с 3-годишен изпитателен срок.

ВОСВарненски Окръжен съд призна останалите шестима подсъдими за невиновни по възведените им обвинения.

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд –Варна, в 15-дневен срок.