Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд разгледа искане на германските съдебни власти за незабавно предаване на българския гражданин Мирослав Стоев, въз основа на издадена на 30.11.2015 г. Европейска заповед за арест от Прокуратурата на гр. Бамберг, Германия. Срещу 36-годишния мъж се води разследване за неправомерно използване на данни за електронно банкиране на титуляри на сметките в различни банки на Германия, без тяхно знание и съгласие. Има данни, че Стоев е извършвал парични преводи към други лица, които са се облагодетелствали неправомерно, твърдят разследващите органи в град Бамберг.

Съгласно законодателството на Германия това е престъпление, за което се предвижда наказание до 10 години лишаване от свобода. Според българския Наказателен кодекс за компютърни измами също се предвижда наказание лишаване от свобода.

Пред съда Стоев даде съгласие доброволно да бъде предаден на германските власти и да бъде разследван за престъпленията, упоменати в Европейската заповед за арест. В случай на осъдителна присъда, той може да бъде върнат в родината си, където да изтърпи определеното му наказание. Ако в 3-дневен срок, считано от днес, Стоев не оттегли съгласието си, ВОСВарненски Окръжен съд ще се произнесе по направеното искане за предаване на исканото от германския съд лице.

Мирослав Стоев няма висящи наказателни производства и у нас, както и влезли в сила присъди. Той е задържан в Дългопол на 29 януари тази година и е с определена от ВОСВарненски Окръжен съд мярка за неотклонение „задържане под стража“.