Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

simulazia 1

Със съдействието на Окръжен и Районен съд Варна днес бе открит практически семинар по медиация, по инициатива на  Центъра за спогодби и медиация към Софийски районен съд и Софийски градски съд. На него присъстваха магистрати, които проявяват интерес към медиацията като средство за извънсъдебно решаване на спорове по търговски, граждански и наказателни дела. 

 

Семинарът се проведе по проект “Mediation meets Judges”, финансиран от Главна дирекция „Правосъдие“ на Европейската комисия, координиран от Европалати и изпълняван от Българската търговско-промишлена палата. Това е третата поред проява по проекта “Mediation meets Judges”, който цели увеличаване броя на препращанията от съда към центровете за медиация в страната. Партньори по него са 9 търговски палати и центрове за медиация в 7 страни - Испания, Франция, Белгия, Ирландия, Италия, Кипър, България, както и Европейската асоциация на съдиите по медиация.

За последните осем месеца това е вторият практически семинар, посветен на медиацията, в който участват съдии от районните съдилища във Варна, Девня и Провадия, както и от Окръжен съд Варна. Практическата полза е видима от успехите на открития само преди три месеца Център за медиация, реализиран съвместно от Окръжен и Районен съд Варна. За този кратък период вече има няколко срещи на спорещи в съда страни и една успешно приключила медиация. Седем бяха медиаторите при откриването на Центъра, а днес броят им е 11. Заслуга за интереса към медиацията като средство за постигане на споразумение извън съда имат и магистратите, които в съдебна зала препоръчват тази възможност за приключване на съдебните дела. Центърът предоставя услугата безвъзмездно. Срещите се провеждат в неформална среда, със съдействието на медиатор - безпристрастно и независимо лице, чиято основна задача е да улесни комуникацията между страните. Целта на тези срещи е постигане на спогодба, която може да бъде внесена за одобрение в съда, но може и да доведе до отегляне на иска. Процедурата спестява време и разходи и е ефективно средство за решаване на съдебни спорове, показва практиката по света и у нас.

За съдействие към Центъра за медиация могат да се обърнат страни по неприключили граждански, частни наказателни и търговски дела, разглеждани в съдилищата от съдебния район на Окръжен съд Варна.