Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд разгледа искания за определяне първоначална мярка за неотклонение спрямо петима мъже, привлечени като обвиняеми за отвличане и противозаконно лишаване от свобода на 24-годишен варненец. Съдът намери, че на този етап от разследването може да се направи обосновано предположение за съпричастността на петимата към деянието, за което са обвинени. Основания за това са показанията на пострадалия и други свидетели на отвличането и побоя.

Според представените в съдебна зала доказателства от държавното обвинение Йордан Р. имал конфликт с трима от своите похитители. А. Иванов и Е. Димитров се сговорили да го отвлекат и да се саморазправят с него. На 16 януари Димитров уговорил среща с Йордан и го зашеметил с електрошок, след което го затворил в багажника на колата. Мъжете го откарали в дома на Иванов, където в продължение на едно денонощие Йордан бил бит и сниман с телефон, докато го принуждавали да прави самопризнания. Според показанията на пострадалия, той успял да се измъкне от похитителите на следващия ден, а на 18 януари се прибрал в дома си и подал сигнал в полицията. Разследващите органи събират доказателства и за извършено друго престъпление. Майката и сестрата на пострадалия твърдят, че са били принуждавани да дадат пари със заплаха, а сестрата на Йордан била превела 50 евро на един от обвиняемите.

Съдът прецени наличните характеристични данни, както и съдебното им минало, преди да определи подходящата спрямо всеки от тях мярка за неотклонение.

37-годишният Н. Николов има предходна съдимост, но е реабилитиран по право. Той остава в ареста с първоначална мярка „задържане под стража“.

За 30-годишния Г. Цветанов и 26-годишния А. Колев съдът не разполага с лоши характеристични данни. По отношение на двамата бе определена мярка за неотклонение „домашен арест“.

Четвъртият мъж А. Иванов (на 30 години) е обвинен за извършване на престъпление в условията на опасен рецидив, което е основание за налагане на най-тежката мярка за неотклонение“ задържане под стража“.

27-годишният Е. Димитров е привлечен като обвиняем освен за отвличане и за извършен грабеж на 90 лева и мобилен телефон „Самсунг Галакси“ от пострадалия. Това са две тежки умишлени престъпления по смисъла на закона, затова съдът определи мярка „задържане под стража“ и спрямо петия обвиняем.

Определенията на ВОСВарненски Окръжен съд могат да бъдат протестирани или обжалвани в 3-дневен срок.