Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Престъпленията са извършени в срока на условно предсрочно освобождаване

Варненският окръжен съд призна 33-годишния Димчо Димов за виновен за извършени 8 грабежа на златни синджири на обща стойност 4680 лева, с намерение да ги присвои, като употребил сила. Деянията са регистрирани в периода 20 юли – 15 август миналата година, при условията на продължавано престъпление и опасен рецидив. Присъдата на Димов е „лишаване от свобода“ за 5 години и 4 месеца при строг режим, като ще бъде зачетено времето, през което мъжът е бил с мярка за неотклонение „задържане под стража“, считано от 17.08.2015 г.

Съдът превежда в изпълнение наказанието „лишаване от свобода“ от 18 дни по предходна присъда от 2014 година, които не е изтърпял заради условно предсрочно освобождаване. ВОСВарненски Окръжен съд уважи всички предявени граждански искове от пострадалите жени за претърпени имуществени щети, според размера, на който са оценени противозаконно отнетите им вещи.

Наказателното дело се проведе при условията на съкратено съдебно следствие, при което Димов се призна за виновен и поиска от съда минимална присъда, за да се лекува от наркозависимост. Предходните му осъждания отново са за грабежи. Деянията, за които бе осъден днес от ВОСВарненски Окръжен съд, са извършени във Варна непосредствено след излизането му от затвора, в рамките на срока на условното предсрочно освобождаване. Всички грабежи са извършени при сходни обстоятелства, чрез издърпване със сила на бижутата от вратовете на движещи се по улиците жени. След това Димов продавал златните синджири на едно и също златарско ателие във Варна. Всички негови жертви са жени над 50-годишна възраст, а противозаконно отнетите златни синджири са на стойност от 246 до 1320 лева.

В края на съдебното заседание ВОСВарненски Окръжен съд потвърди мярката за неотклонение спрямо Димов „задържане под стража“. Присъдата подлежи на въззивна проверка в 15-дневен срок.