Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

P1140081

Днес във Варна бе открит Център за медиация, реализиран съвместно от Окръжен и Районен съд във Варна. Инициативата цели да насърчи използването на медиацията, като метод за решаване на съдебни спорове. За съдействие към Центъра могат да се обърнат страни по неприключили граждански, частни наказателни и търговски дела, разглеждани в съдилищата от Варненски съдебен район на Окръжен съд Варна: Окръжен и Районен съд във Варна, Районен съд Девня и Районен съд Провадия.

Центърът предоставя безвъзмездно възможност на страните по делата да разрешат правния спор доброволно, посредством медиация и със съдействието на медиатор.

За момента седем медиатори ще работят доброволно и безвъзмездно в Центъра при Окръжен съд Варна и Районен съд. Те са юристи, педагози, инженери и психолози по образование. Медиаторите към Центъра притежават освен професионална компетентност да посредничат в разрешаването на споровете и придобити специални умения по медиация. Те притежават сертификат за завършено обучение по медиация и са вписани в Регистъра на медиаторите към Министерството на правосъдието.

Медиацията е лесна и достъпна процедура, ръководена от медиатор – трето безпристрастно и независимо лице, специално обучено да подпомага страните и да ръководи процедурата по медиацията. Усилията на медиатора са насочени към постигането на спогодба. Той не дава оценки, не заема позиция и не изразява становище в защита на някоя от страните.

Процедурата започва и продължава само докато двете страни са съгласни, при пълна дискретност от участващия медиатор. Всяка от страните е свободна да се оттегли, когато пожелае. Участниците в медиацията имат равни възможности за участие, а медиаторът гарантира еднакво отношение към страни те по спора.

Мeдиацията не се осъществява по официално утвърдени правила, а комуникацията е неформална. Разрешаването на спора на по-ранен етап позволява на страните да запазят отношенията си и след това. Обикновено медиацията се провежда в рамките на 1-2 сесии, след което страните се връщат в съдебна зала и разрешават значително по-бързо възникнали спорове.

Работното време на Центъра по медиация: всеки делничен ден от 9 до 17 часа.