Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд призна за виновни Йорданка Георгиева и Надя Манчева, служители на ДФ „Земеделие“, както и Георги Герджиков, представял се за техен колега. Те бяха съдени за искане на  подкуп, като изнудването е извършено чрез злоупотреба със служебно положение, а за Герджиков – чрез измама. Съдебното заседание се проведе при съкратено съдебно следствие, при което тримата се признаха за виновни и признаха събраните доказателства в досъдебното производство.

Тримата отправяли заплахи, че ще  докладват за нарушения на земеделските стопани, свързани с изгаряне на стърнищата от полски култури и така ще бъде намалена държавната субсидия и ще понесат санкции.

През периода октомври – ноември 2014 г. Георги Герджиков (на 38 г.) се представял за длъжностно лице на ДФ “Земеделие“. В условията на продължавано престъпление той отправял заплахи за проверки и налагане на санкции за допуснати нарушения по Закона за опазване на земеделските земи, ако не бъде платени определени суми. В качеството си на помагач той поискал 34 000, като приел дар в размер на 23 500 лева от 8 земеделски производители. Варненският окръжен съд му определи наказание „лишаване от свобода“ за 4 години и 6 месеца, намалено с 1/3 заради съкратеното съдебно производство. Изпълнението на присъдата от 3 години се отлага с 5-годишен изпитателен срок. Съдът наложи на Герджиков и глоба в размер на 4000 лева. Той бе признат за виновен и за поддържане на заблуждение у четири лица, в резултат на което им причинил имотна вреда в общ размер 11 500 лева. Герджиков ще изтърпи най-тежкото от определените наказания: „лишаване от свобода“ за 3 години, отложено с 5-годишен изпитателен срок и глоба от 4000 лева.

Йорданка Георгиева и Надя Манчева бяха осъдени за злоупотреба със служебно положение и искане на подкуп, в условията на продължавано престъпление и в съучастие с Герджиков. Варненският окръжен съд определи наказание спрямо Георгиева „лишаване от свобода“ за срок от 4 години, намалено с 1/3 заради съкратеното съдебно производство, или 2 години и 8 месеца, отложени с 5-годишен изпитателен срок. Съдът наложи на Георгиева и глоба в размер на 3000 лева. Наказанието спрямо Манчева е 3 години, намалено с 1/3 заради съкратеното съдебно производство, или 2 години, отложени с 4-годишен изпитателен срок. Наложената глоба е в размер на 2000 лева.

Тримата подсъдими нямат право да заемат длъжност в сферата на държавната и общинска администрация за срок от 3 години, както и да упражняват дейност, свързана с материална отговорност за същия срок.

Присъдата може да бъде обжалвана или протестирана пред Апелативен съд  15-дневен срок.