Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд призна за виновни Милен Христов (39 г.), Веселин Райков (39 г.) и Филип Филев (37 г.)  за противозаконно отнемане на лек автомобил, мобилни телефони и други вещи  на обща стойност 50 888 лева от владението на Ивайло Николов, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвоят. При кражбата на вещите те били заварени на мястото на престъплението от Николов и употребили сила, за да запазят владението върху откраднатите вещи. За Филев грабежът е в особено големи размери, като мъжът е бил въоръжен с нож. За Райков деянието е при условията на опасен рецидив и големи размери. За Христов престъплението е в големи размери.

ВОСВарненски Окръжен съд определи наказание за Христов „лишаване от свобода“ за срок от 3 години и 6 месеца при първоначален общ режим в Затворническо общежитие от открит тип.

Спрямо Райков съдът определи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 6 години при първоначален строг режим в затвор. Най-тежка е присъдата за Филев - „лишаване от свобода“ за срок от 9 години при първоначален строг режим в затвор.

ВОСВарненски Окръжен съд осъди тримата мъже и за вещно укривателство на лек автомобил с цел - имотна облага. Наказанията за Райков и Филев са по две години лишаване от свобода, а за Христов – една година.

Съгласно закона, тримата ще изтърпят най-тежкото от така определените им наказания: 3 години и 6 месеца затвор - за Христов , 6 години - за Райков и 9 години - за Филев, като се зачита времето, през което мъжете са били с мярка за неотклонение „задържане под стража“ и „домашен арест“.

През месец март 2012 г. тримата се снабдили с лек автомобил марка „Сеат Кордоба“, за който знаели, че е придобит по престъпен начин. С тази кола тримата отпътували за Аксаково.  Мъжете имали информация, че сутрин в двора на дома си Ивайло Николов, управител на магазин за мобилни телефони, товари автомобила си със стока и отива да зарежда обекта си в града. Райков се приближил до къщата, а другите двама мъже останали в автомобила. Тримата наблюдавали как Николов натоварил автомобила с мобилни телефони и друга стока, отворил входната врата на двора, придвижил автомобила към улицата и го спрял със запален двигател и вдигната ръчна спирачка пред входната врата.  Докато Николов поставял резето на входната врата, Райков влязал в неговия автомобил и потеглил. Николов се затичал след колата и успял да я спре, като хванал с ръце волана и го извил наляво, като в същото време натиснал с крак педалите. Междувременно ги настигнал автомобилът с другите двама мъже. Филев се затичал към Николов с нож, следван от Христов. Филев нанесъл порезни наранявания на Николов, който излязъл от автомобила и опитал да издърпа един от кашоните със стока от колата, който се разсипал на земята. В този момент Райков потеглил рязко с Рено-то. Филев и Христов опитали да избягат с откраднатия „Сеат Кордоба“, но автомобилът се блъснал в тротоара и спрял. Христов и Филев го изоставили и избягали пеша от местопроизшествието.

Милен Христов бил задържан, докато бягал, от  полицейски служители. Впоследствие били установени и задържани и неговите съучастници.

Тримата подсъдими ще заплатят солидарно на семейството на пострадалия Николов обезщетение за причинени имуществени вреди в размер на 33 500 лева, със законната лихва, както и съдебните разноски.

Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативен съд Варна в 15-дневен срок от днес.