Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд призна за виновeн 22-годишния Кристиан Атанасов от Провадия за нарушаване правилата за движение и шофиране с превишена скорост в градски условия, в резултат на което по непредпазливост е причинил смъртта на велосипедист. Съдът определи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 година и 8 месеца, отложено с 3-годишен изпитателен срок и отнемане на право да управлява МПС за срок от 2 години. Зачита се времето, през което Атанасов е бил лишен от шофьорска книжка по административен ред.

На 17.01.2014 г. вечерта младият мъж е бил зад волана на автомобила си, като се е движил със скорост 61 км/ч по ул. „Кирил и Методий" в гр. Провадия. Установено бе, че на кръстовището, където е станал пътният инцидент, е имало недостатъчно улично осветление, тъй като работели само някои от осветителните тела. Срещу Атанасов се движил лек автомобил, а от улица „Шипка" към кръстовището приближавал велосипедист. Водачът на велосипеда навлязъл в кръстовището без да спре и така нарушил правилата за движение, свързани с осигуряване на предимство. Той преминал пред автомобила, който се движил срещу колата на подсъдимия, и продължил по улицата. Водачът на лекия автомобил предприел намаляване на скоростта и спиране едва тогава, когато велосипедистът навлязъл в неговата лента на движение. При последвалия удар велосипедистът загубил равновесие и паднал на асфалта. Бил отведен в болница, но по-късно починал, въпреки оказаната медицинска помощ.

Подсъдимият Кристиан Атанасов е студент трети курс, с чисто съдебно минало, няма наложени административни нарушения на Закона за движение по пътищата.

Присъдата на ВОСВарненски Окръжен съд може да се обжалва или протестира в 15-дневен срок пред Апелативен съд.