Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

20-годишен мотоциклетист е блъснат умишлено от 31-годишен шофьор, заради това, че е застанал пред автомобила му, докато чакал на червен светофар, е записано в обвинителния акт. Съдебното заседание във Варненския окръжен съд, на което са призовани свидетели и вещи лица, е насрочено за утре сутринта в 9 часа.

 

Необичайното обстоятелство в това дело за причиняване на телесна повреда в резултат на нарушаване на Закона за движение по пътищата е, че според събраните в досъдебното производство доказателства, става дума за умишлено предизвикване на пътно-транспортно произшествие и блъскане на водач на мотоциклет, който „засича“ друго превозно средство.

В обвинителния акт се посочва, че 20-годишният Станислав Д. е преминал с мотора си в дясната лента на регулирано със светофарна уредба кръстовище на ул. „Брегалница“ във Варна, в посока кв. „Чайка“. Мотоциклетистът застанал между втората и третата кола, които чакали зелена светлина на светофарната уредба. Водачът на лекия автомобил „Рено Клио“ Калоян М. се ядосал, че моторът му е пресякъл пътя и при потегляне ударил лакътя на 20-годишното момче със страничното си огледало. Последвали ответни действия и от мотоциклетиста. В края на кратко преследване подсъдимият пресякъл пътя на мотоциклета и го ударил със задната част на автомобила си. В резултат на пътно-транспортното произшествие, Станислав Д. е получил травми и трайно затруднение в движението на десния горен крайник за период от около месец и половина.

Обвиненията срещу водача на лекия автомобил са за нарушаване на Закона за движение по пътищата и за умишлено причиняване на средна телесна повреда. Калоян М. е обвинен затова, че по време на маневра на пътя не е пропуснал превозните средства, които се движат по съседната лента и не е дал предимство на водача, който се намира в дясната пътна лента. Според показанията на пострадалия, шофьорът признал, че го е блъснал нарочно. Калоян М. заявил пред Станислав, че се ядосал, защото и друг път превозни средства са заставали пред автомобила му и така го забавяли.

И при двамата не било отчетено наличие на алкохол.