Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд призна за виновен 46-годишния Иван Иванов от Девня, затова че на 24.01.2015 г. при управление на лек автомобил е нарушил правилата за движение, карайки с несъобразена скорост, и по непредпазливост е причинил смърт на пешеходец. Присъдата е съобразена с обстоятелството, че подсъдимият е направил всичко, зависещо от него, за оказване помощ на пострадалия. ВОСВарненски Окръжен съд му наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 4 години, като присъдата е намалена с 1/3 заради съкратеното съдебно следствие. Изтърпяването на присъдата от 1 година и 6 месеца е отложено с 3-годишен изпитателен срок. Иванов е лишен от право да управлява МПС за срок от 2 години.

На 24.01.2015 г. Иванов и съпругата му потеглили рано сутринта по крайезерния път от Девня за гр. Варна. Автомобилът бил управляван от мъжа, а съпругата му пътувала на предна дясна седалка. Било тъмно, пътната настилка била влажна. Автомобилът се движел на фарове, с включени къси светлини, като е установено с автотехническа експертиза, че скоростта му е била 77.38 км/ч.

На около 500 м след с. Казашка махала в посока към Варна, шофьорът застигнал пешеходец, който се движел в дясната част на лентата за движение, по която се движил и подсъдимият. Поради несъобразената скорост на движение Иванов забелязал мъжа на пътя твърде късно. Задействал спирачната система на автомобила, но не могъл да предотврати удара чрез спиране. Пешеходецът бил ударен откъм гърба със средната част на предната броня на автомобила в областта на подбедриците. Последвал удар с ръба на предния капак на автомобила, пешеходецът се прехвърлил върху него и с глава се ударил в средата на предното стъкло на колата. След удара, паднал в дясната част на лентата за движение.

Семейство Иванови веднага излезли от колата, за да помогнат на пострадалия. След обаждане на тел. 112 на място пристигнал екип на спешна медицинска помощ, но лекарите установили, че пешеходецът е починал от травмите си.

В съдебната зала бе установено, че Иванов е карал с несъобразена с конкретната пътна обстановка скорост, тъй като не му е позволявала при възникването на опасност, да спре. Съобразената скорост би била по-ниска от 71 км/ч, смятат вещите лица. Според експертизите, при настъпването на удара, пешеходецът се е намирал с гръб към автомобила, което означава, че се е движел в същата посока. Тази теза на вещите лица бе оспорена от защитата, но съдът отхвърли искането за нова експертиза.

Иван Иванов е български гражданин, с чисто съдебно минало, женен, със средно образование, работи като шофьор.

В съда бе установено, че вече има наложени по административен ред наказания за нарушения на правилата за движение.

Присъдата на Варненския окръжен съд спрямо Иван Иванов може да се протестира или
обжалва пред Апелативния съд в 15-дневен срок.