Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Двамата обвиняеми за държане и разпространение на наркотици в курорта Златни пясъци К. Колев и Ат. Тодоров, както и Ив. Иванов, обвинен за помагачество, остават в ареста, определи днес Варненският окръжен съд, съобщиха от съда. Съдът прецени, че събраните до момента доказателства в досъдебното производство сочат за връзка между тримата обвиняеми. В съдебната зала стана известно, че има свидетелски показания на чужди граждани от Германия и Полша, които са съдействали на разследването. 

Извършените изземвания и обиски, както и гласните и писмени показания на множество свидетели, са основания за обосновано предположение, че Колев е пряк съучастник на останалите двама мъже в извършване на деянието, за което е обвинен, смята съдът. 

39-годишният Колев има три осъждания за престъпления от общ характер, за които е реабилитиран, стана известно в съдебната зала. Според показанията на обвиняемия, той се грижи за двете си дъщери и болната си майка, тъй като съпругата му работи. Според съда, обаче семейното положение и отговорностите му не са били пречка за извършване на престъпната дейност, за която е обвинен, още повече, предвид предходната си съдимост, той е знаел за последиците от действията си. Затова, според ВОСВарненски Окръжен съд, е налице опасност лицето да се укрие или да извърши друго престъпление.
Престъплението е умишлено, опредеди съдът, като за него се предвижда наказание "Лишаване от свобода" за срок от 5 до 15 години и глоба. По отношение на втория обвиняем, Тодоров, съдът счита, че макар в ранен етап на разследването, са събрани множество безспорни доказателства, че извършител на деянието, за което е привлечен като обвиняем. 
Установени са мястото и механизмът, по който лицето е извършвало разпространение на наркотични вещества в курорта Златни пясъци. 35-годишният Тодоров е осъждан многократно, като задържането му е в момента на изпитателен срок по предходна присъда с наказание "лишаване от свобода" за 3 години, отложено с изпитателен срок от 5 години и глоба от 3000 лева. Всички предходни осъждания са свързани с държане на високорискови наркотични вещества, а на този етап е установено и тяхното разпространение, коментира съдът. В съдебната зала стана ясно, че обвиняемият е наркозависим. 
Определението на ВОСВарненски Окръжен съд, с което бе наложена най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", е аргументирано и с опасността Тодоров да се укрие и да извърши друго престъпление.
Престъплението, за което е привлечен като обвиняем, е умишлено и за него се предвижда наказание "лишаване от свобода" за срок от 5 до 15 години. Полицаят от Пето РПУ Ив. Иванов също остава в ареста с определение на Варненския окръжен съд. 
Лицето е служител в с-р "Охранителна полиция" и като такъв е имал достъп до информация за предстоящи специализирани операции и маршрута на патрулните автомобили в курорта "Златни пясъци". Според съда има събрани достатъчно доказателства, от които може да се направи извод, че полицейският служител е имал връзка с другите двама обвиняеми.
От предоставените на съда материали е видно, че при разследването са използвани специални разузнавателни средства, информацията от които предстои да бъде обобщена. Предоставената секретна справка потвърждава, че полицейският служител е подпомагал двете криминално проявени лица, привлечени като обвиняеми. Съдът прие, че има достатъчно преки и косвени доказателства, че Иванов е предупреждавал Колев и Тодоров за предстоящи полицейски акции и е давал съвети за разпространение на наркотични вещества в курорта. Отделно, при претърсването на жилището му са намерени боеприпаси и газов пистолет, без муфа, за които предстои да бъдат назначени експертизи. Съдът намери, че може да се направи обосновано предположение, че Иванов е помагал на двамата мъже да извършват престъпната си дейност в курорта Златни пясъци. Според ВОСВарненски Окръжен съд има данни и за предходни действия на обвиняемия като помагач преди 2 септември, когато е бил задържан. Определената мярка за неотклонение "задържане под стража" ще даде възможност на следствието да свърши своята работа, коментира съдът, както и да попречи на обвиняемия да възпрепятства разкриването на обективната истина и да въздейства върху свидетели.
Определените днес мерки за неотклонение на ВОСВарненски Окръжен съд по отношение на К. Колев, Ат. Тодоров и Ив. Иванов могат да бъдат обжалвани в 3-дневен срок, като в случай на жалба или протест е насрочено заседание на Варненския апелативен съд на 15.09. от 10 часа.