Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд определи мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на Пл. Богданов и парична гаранция в размер на 3 500 лв. по отношение на Г. Господинов. Двамата бяха задържани при специализирана операция в заведения на крайбрежната алея във Варна. Те са обвинени за притежание и разпространение на наркотични вещества без надлежно разрешение.

Съдът счете, че макар разследването да е в начален етап, може да се направи обосновано предположение, че Богданов е притежавал значителни количества кокаин, марихуана и производни на амфетамини. От събраните до момента доказателства може да се допусне и че тези наркотични вещества са били предназначени за продажба.

Съдът взе предвид съдебното минало на обвиняемия и крайно отрицателните характеристични данни. Богданов има влязла в сила присъда за други престъпления и е задържан по време на условно изтърпяване на наказанието. Обвиняемият е признал вината си и е обещал да съдейства на органите на разследването, стана ясно в съдебната зала.

Господинов е привлечен като обвиняем за две престъпления. Първото е за притежаване и разпространение на наркотични вещества, за което законът предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 6 години. Обвинен е и за незаконно притежаване на оръжие, за което предвиденото наказание е от 2 до 8 години. Според съда на този етап от разследването може да се направи обосновано предположение само за извършването на първото престъпление.

Господинов е осъждан, но реабилитиран, припомни съдът. ВОСВарненски Окръжен съд счете, че домашният арест няма да бъде ефективна мярка заради слабия или никакъв контрол върху поведението на обвиняемия. Затова определи като най-ефективна процесуална мярка за неотклонение паричната гаранция от 3500 лева, която следва да бъде внесена в 10-дневен срок. Ако Господинов наруши условията на мярката, сумата ще бъде конфискувана в полза на държавата.

Определената мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на Богданов и парична гаранция от 3500 лева по отношение на Господинов могат да бъдат протестирани или обжалвани в 3-дневен срок. Делото е насрочено за разглеждане в Апелативния съд на 1 септември.