Новини
Окръжен съд Варна

Варненският окръжен съд увеличи драстично размера на паричната гаранция, определена от Районния съд във Варна на Д. Бельов от 2 000 на 12 000 лева. След протест на Окръжна прокуратура днес въззивната инстанция гледа дело за вземане на процесуална мярка за неотклонение спрямо собственика на клуб в курорта Златни пясъци и неговата барманка.

Те са привлечени като обвиняеми по дело за набиране на лица с цел да бъдат използвани за развратни действия. За тези престъпления законът предвижда наказание лишаване от свобода от 2 до 8 години.

Мярката за неотклонение на Районния съд по отношение на П. Колева, а именно: парична гаранция от 2000 лева, бе потвърдена от ВОСВарненски Окръжен съд. Барманката, обвинена за съучастник на своя работодател, е назначена на сезонна работа в клуба, стана ясно в съдебната зала.

Съдът споделя изводите на първата инстанция за наличие на обосновано предположение, че са извършители на деянието, за което са обвинени, но приема, че е спорно дали има реална опасност да се укрият или да извършат друго престъпление.

Бельов има чисто съдебно минало, няма криминални прояви, нито криминални регистрации. Предоставената от прокуратурата справка с характеристични данни не може да наложи извод, че Бельов е лице с висока обществена опасност, счита съдът. Затова паричната гаранция бе определена като най-адекватна мярка за неотклонение спрямо двамата обвиняеми. Предвид личното изявление на Бельов, че има месечни доходи от 2000-3000 лева и че е собственик на две заведения, съдът приема, че определената от първата инстанция парична гаранция от 2000 лева е изключително занижена. В мотивите си ВОСВарненски Окръжен съд посочва, че се съобразява с доходите и степента на обществена опасност на обвиняемия и затова счита, че парична гаранция в размер на 12 000 лева е адекватна, за да го възпре да извърши друго престъпление.

Паричната гаранция трябва да бъде платена в 10-дневен срок като едва след внасяне на сумата Бельов следва да бъде освободен от ареста.

Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.