Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

От началото на ноември шест паралелки от над 150 осмокласници от Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ имаха лекторски срещи със съдии от Окръжен съд – Варна по образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Гимназията е едно от училищата-партньори на съда през тази учебна година.

Начало на срещите беше сложено от съдия Ралица Райкова, която запозна тийнейджърите с професията на съдията, спецификата на отделните съдебни инстанции, възможностите дете да участва в съдебен процес.

Учениците  посети и съдия Даниела Михайлова от Наказателно отделение, която фокусира вниманието им върху наказателната отговорност, която носят непълнолетните, различните форми на насилие и видовете възпитателни мерки за деца при прояви на противообществени прояви.

Гимназистите имаха много въпроси към магистратите, свързани с притежанието и разпространението на наркотици, изслушването на деца в съда, участието им в съдебни процедури и други теми от наказателната и гражданско-правна материя. Съдиите споделяха примери от практиката и опита си, които да послужат за ориентир и за формиране на основни правни познания, които ще са необходими на подрастващите в различни житейски ситуации.

Тези своеобразни уроци за запознаване със съдебната система се провеждат след предварителна анкета и заявен интерес от отделните училища, в рамките на образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, която се реализира в партньорство между Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието.

VOS R Raykova

Съдия Ралица Райкова

VOS D Mihaylova

Съдия Даниела Михайлова