Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд определи мярка за неотклонение „подписка“ на Вероника Й., която се издирва от съдебните власти в Германия. 34-годишната жена се разследва за участие в организирана престъпна група за компютърни престъпления, измами и мошеничество.

Европейска заповед за арест (ЕЗАЕвропейска заповед за арест) за Вероника Й. е издадена на 4 юли тази година от Районен съд – Бамберг. Няколко дни по-късно – на 18 юли – тя е била задържана във Варна.

В съдебното заседание защитата на Вероника представи писмени доказателства, че тя има малолетно дете, за което се грижи. Разполага с постоянен адрес, на който е била открита, грижи се за семейството си, има висше образование, чисто съдебно минало и към момента няма данни спрямо нея да се водят разследвания у нас. Според адвокатите и́, се касае за личност с ниска степен на обществена опасност, която няма опасност да се укрие или да извърши престъпление.

Пред съдебният състав издирваната заяви, че не желае доброволно да бъде предадена в Германия.  

В ЕЗАЕвропейска заповед за арест е посочено, че срещу нея се води наказателно производство за участие в организирана престъпна група, компютърни престъпления, измама и мошеничество. Престъпленията са извършени в Берлин, Нюрнберг и други населени места в Германия (местожителство на ощетените лица) през периода 11.01.2019 г до 23.11.2020 г. Вероника e обвинена, че е работила като т.нар. задържащ агент в български колцентър, който се ръководел от чуждестранни граждани. Според германските власти, тя и други агенти под фалшива самоличност, като ползвали различни псевдоними, се представяли на многобройни клиенти в Германия по телефона и по електронна поща, че работят за няколко онлайн платформи за финансово инвестиране. С неверни твърдения те въвеждали клиентите си в заблуждение и ги подвеждали да инвестират значителни суми пари в различни финансови инструменти.

В документите е посочено, че чрез обажданията, извършени лично от Вероника Й., в качеството й на агент по задържане на клиенти, са реализирани общо 112 вноски на обща стойност 2 304 199, 99 евро.

Според германския Наказателен кодекс, максималният размер на предвиденото наказание за престъпленията, в които е обвинена българката е 15 години. Деянията, за които е разследвана 32-годишната жена, са наказуеми и по българското законодателство.

След като се запозна със събраните по делото доказателства и становищата на страните, Варненският окръжен съд прие, че искането за предаването на Вероника Й. е съобразено с изискванията на Закон за екстрадицията и ЕЗАЕвропейска заповед за арест. За съда, по делото няма данни, от които да се направи извод за реален риск жената да се укрие или да извърши престъпление – има постоянен адрес, живее с детето и баща му, не е осъждана и няма висящи наказателни производства. За да прецени коя е най- подходящата  мярка за неотклонение спрямо исканото лице, което е майка на малолетно дете, Окръжен съд – Варна се позова на заключение на генералния адвокат по дело С-261/22 на Съда на Европейския съюз. То е по направено преюдициално запитване за тълкуване на Рамковото решение за ЕЗАЕвропейска заповед за арест и процедурите за предаване на издирвани лица, които са майки в държавите членки и живеят с ненавършили пълнолетие деца.  В решението се посочва, че следва да се спазва правото на майката да не бъде лишавана от контакти с децата си и да бъде гарантирано, че децата ще получават необходимите майчини и семейни грижи, установени в Конвенцията за правата на детето и Хартата на основните права на Европейския съюз. Поради изложените съображения, съдебният състав прецени, че най- подходящата мярка за неотклонение, която следва на се определи на Вероника Й. е „подписка“. По този начин ще бъде осигурено нейното явяване на делото на 24 юли /понеделник/, когато ще бъде разгледано по същество искането за нейната екстрадиция.

Определението на съда може да бъде обжалвано.