Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Още една среща със съдия от Окръжен съд – Варна се проведе във варненското училище „Стоян Михайловски“. Този път гост-лектор беше съдия Ерна Якова от Наказателно отделение на съда.

Тя запозна децата с работата на съдията и им обясни колко лесно се живее в едно общество, в което се спазват правилата, като подчерта, че законните са именно това – правила!

Разказа им и за символика на оранжевата лентичка, която беше сложила на дрехата си. Обясни, че това е знак за съпричастността на съдиите и служителите от Окръжен съд – Варна към кампанията, която съдът поде за премахване на насилието срещу жени, както и за днешния Международен ден, обявен от ООН като „Оранжев ден“. Цветът е избран от организацията, за да представи едно по-светло бъдеще, свободно от насилие срещу жени и момичета.

Съдия Якова разказа на учениците за различните видове домашно насилие и подчерта, че освен физическо, то може да бъде психологическо и емоционално. Насочи вниманието и към това, че не бива да бъдат безучастни свидетели на насилието, както и че, макар и деца, могат да бъдат свидетели в съда за подобни посегателства.

От днес Варненският окръжен съд стартира 16 дневна информационна кампания за елиминиране на насилието срещу жените. Всички служители и магистрати сложиха оранжеви лентички на дрехите си – символ на тяхната съпричастност към тази проблематика. Освен това във фейсбук страницата на институцията и в сградата на съдебната палата ще бъде предоставяна информация по темата. Като партньор на кампанията на Окръжен съд – Варна се отзова Българският фонд на жените, който ще предостави свои материали разясняващи различните видове насилие, както и какви са начините за защита на жертвите му. Ще бъдат публикувани и реалните истории на случаи на жени, убити в условията на домашно насилие.

Информационната кампания ще продължи до 10 декември – Международния ден за правата на човека.

316671102 1808431312848127 2319146523863596588 n