Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд проведе разпоредително заседание по делото срещу 26-годишния германски гражданин Максимилиан Ш., подсъдим за убийството на свой сънародник в курорта Златни пясъци.

Той и защитникът му се възползваха от правото си да поискат съкратено съдебно следствие при разглеждане на делото, като дадоха съгласие да не се провежда разпит на всички свидетели и вещи лица. Така на следващото съдебно заседание ще бъдат призовани за изслушване само трима лекари, посочени от адвоката на 26-годишния германец.  Съдържанието на всички други протоколи от разпит на свидетели и експертни заключения от досъдебното производство ще бъдат прочетени и приобщени, за да бъдат взети предвид от съда при постановяване на присъдата.

Максимилиан Ш. е обвинен, че на 10.08 2021 година в курорта Златни пясъци, умишлено умъртвил свой сънародник (33 г.), като престъплението е извършено по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост.

Наказанието, което законът предвижда за деянието е „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години, доживотен затвор и доживотен затвор без замяна.

Според държавното обвинение, на 30 юли 2021 година, 16 германски туристи, сред които подсъдимият и жертвата, пристигнали за лятна почивка у нас. На 9 август, част от групата се събрала в една от хотелските стаи, употребили алкохол, след което се отправили към крайбрежната алея, за да се срещнат с други свои познати. Максимилиан Ш. и 33-годишният му приятел се върнали в наетия апартамент в ранните часове на 10 август 2021 г. Били пияни и доста шумни. Останалите обитатели на хотелската стая и администраторът на хотела им направили забележки, но без резултат. Около 4:50 ч. двамата напуснали апартамента. Според обвинението, което е иззело записите от намиращите се видеокамери в района, мъжете първоначално вървели прегърнати, но не след дълго паднали на пътното платно. Изправили се, като Максимилиан Ш. дърпал и блъскал приятеля си, който в един момент паднал на земята. Тогава подсъдимият започнал да му нанася множество удари с ръце и крака в горната част на тялото и най- вече в областта на главата. След като установил, че обезобразеният му приятел е починал, Максимилиан се прибрал в хотелската стая. Опитал да почисти кръвта по себе си, дрехите и обувките си, а след това легнал да спи. Тялото на убития било открито от румънски турист, който извикал полицейски екип.

При направената аутопсия е било установено, че убитият е бил в тежка степен на алкохолно повлияване. Съдебно- медицинската експертиза на Максимилиан Ш. е показала, че той е бил в състояние на обикновено алкохолно опиване – лека към средна степен. Налице са били и данни за употреба на психоактивни вещества. Той е многократно осъждан в Германия – за принуда, за управление на автомобил без шофьорска книжка, палеж и контрабанда на оръжие. Подсъдимият е имал близки отношения с жертвата.

Съдът конституира като частни обвинители, чрез назначения у нас повереник, близките на убития, имащи качеството на пострадали от престъплението – баща му и сестра му.

Следващото съдебно заседание по делото е насрочено за 30 май 2023 година.